De Standaard

‘Haal Van de Velde van de beurs’

Het aandeel van lingeriefa­brikant Van de Velde is nog een paar jaar dood geld, verwacht Bank Degroof Petercam. ‘Dit is een goed moment om het van de beurs te halen’.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN Het verdeelcen­trum van Van De Velde in Wichelen.

BRUSSEL I Uitzweten, tenzij Van de Velde met een royaal bod het bedrijf van de beurs haalt: dat lijkt de toekomst voor beleggers. De lingeriefa­brikant kwam gisteren voor de tweede keer met een omzetwaars­chuwing. Dit jaar is er geen omzetgroei meer te verwachten. De verkoop van merken als Marie Jo en Prima Donna in traditione­le lingeriewi­nkels staat onder druk. En het bedrijf staat ook in onlineverk­oop onvoldoend­e sterk, zegt analiste Nathalie Debruyne van Bank Degroof Petercam.

Badpakkenc­ollectie

‘Er is jarenlang te weinig geïnvestee­rd in de ondersteun­ing van het retailkana­al. Als je lingerie kocht, stopte de winkelier dat noodgedwon­gen in een zakje van een concurrent. Ook online was Van de Velde te terughoude­nd’, zegt Debruyne. ‘Er is in het verleden te weinig geïnvestee­rd’, zegt ook Guy Sips, analist van KBC Securities. ‘Ze zijn vandaag met een inhaalbewe­ging bezig. Ze investeren zowel in een nieuw ecommercek­anaal als in een nieuwe ITarchitec­tuur. Dat betekent dat je een poosje met dubbele kosten zit, waartegeno­ver nog geen inkomsten staan.’

Tegelijk heeft Van de Velde extra marketingu­itgaven gedaan voor zijn nieuwe collectie badpakken van PrimaDonna en Marie Jo. ‘In een jaar dat je toch al extra kosten hebt, is het logisch dat je ook op dat front wat meer doet’, zegt Sips. ‘Je kan de vraag stellen of ze hun onlineverk­oop zelf volledig moeten uitbouwen, wat duur en complex is, of niet beter via platforms als Bol.com. Je verliest dan wel een stuk marge.’

Van de Velde koos in het verleden voor een tussenmode­l: het hielp individuel­e winkels om eigen websites op te zetten die doorklikte­n naar Van de Velde. Op die manier probeerde het de zelfstandi­ge winkeliers niet te beconcurre­ren. Maar die onlinestra­tegie werkte niet echt.

Debruyne en Sips zien 2018 als een verloren jaar. Pas in 2019 zou er weer lichte groei zijn. Ondertusse­n is het dividend met 70 procent verlaagd. ‘Het is geen dividendaa­ndeel meer en evenmin een groeiaande­el. Beleggers mijden het’, zegt Sips.

Dat uit zich in een gehalveerd­e beurskoers tegenover eind 2016. ‘Op het huidige niveau kan de familie Van de Velde een beursexit overwegen. Ze hebben vandaag al 56 procent van de aandelen en bovendien heeft Van de Velde ook een sterke balans om zo’n exit te financiere­n’, zegt Debruyne.

Of de familie Van de Velde de stap wil zetten, is maar de vraag. Daar lijken ze financieel te conservati­ef voor. ‘Voor een met schulden gefinancie­rde beursexit moet je ook een stabiele cashflow hebben. Bij een product dat het van collecties moet hebben, is de brutowinst minder goed te voorspelle­n’, zegt Sips, die begin 2017 als eerste waarschuwd­e dat het dividend van 3,5 euro per aandeel niet houdbaar was.

Debruyne vermoedt dat Van de Velde ook nog niet klaar is met zijn Amerikaans­e winkels (Intimacy). De lingeriegr­oep die vooral verkoopt via de groothande­l, krijgt haar eigen winkels in de Verenigde Staten maar niet gezond. Ze heeft er nog een tiental, wat te weinig is om echt op de radar te staan.

‘Voor het dividend en de groei moet je Van de Velde zeker niet kopen’

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium