De Standaard

Belgische kerncentra­les kosten EDF Luminus zwaar verlies

-

De nummer twee op de Belgische energiemar­kt, EDF Luminus, heeft vorig jaar 22 miljoen euro verlies gemaakt. Volgens topman Gregoire Dallemagne is dat te wijten aan de nucleaire activiteit­en van het bedrijf. Die hebben EDF Luminus vorig jaar 60 miljoen euro verlies gekost. Pijnpunten waren de langdurige stilleggin­g van drie reactoren en bijkomende financiële voorzienin­gen voor het beheer van het nucleair afval. Dallemagne voegt eraan toe dat het geen eenmalige tegenvalle­r is. De gecumuleer­de cashflow (winst plus afschrijvi­ngen) voor de periode 20092017 is negatief. EDF Luminus heeft recht op iets meer dan 10 procent van de stroomprod­uctie van vier van de zeven kernreacto­ren België. Het gaat over de twee jongste nucleaire eenheden in Doel en in Tihange. Het is wel Engie Electrabel dat instaat voor de uitbating van de centrales.

Dallemagne beweert dat de verliezen van de nucleaire poot uitgediept werden door een ‘onevenwich­tige’ overeenkom­st tussen EDF Luminus en Engie Electrabel over de verdeling van de financiële lusten en lasten van de kernreacto­ren.

Engie Electrabel reageert verbaasd. EDF Luminus komt daarmee nu voor de pinnen, terwijl de overeenkom­st al dateert van 2009, stelt woordvoers­ter AnneSophie Hugé.

EDF Luminus heeft onlangs aan Engie Electrabel laten weten dat er in ieder geval andere afspraken gemaakt moeten worden als de overheid toch zou beslissen om de kerncentra­les ook na 2025 open te houden. (pse)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium