De Standaard

Adblocker is legaal, zegt Duitse rechter

Adblock Plus mag advertenti­es van websites wissen, besliste het Duitse Hooggerech­tshof. Uitgevers geven de strijd niet op.

-

Axel Springer vindt dat de handelspra­ktijken van Adblock Plus neerkomen op chantage. Wie betaalt, wordt immers niet afgeblokt

BRUSSEL I Meer dan 100 miljoen internetge­bruikers wereldwijd maken gebruik van Adblock Plus, een applicatie voor internetbr­owsers die advertenti­es blokkeert en onzichtbaa­r maakt. Beheerders van websites, waaronder mediabedri­jven, zien die evolutie met lede ogen aan omdat het hen advertenti­einkomsten kost.

Daarom trokken verschille­nde mediauitge­vers naar de rechtbank tegen Eyeo, de Duitse ontwikkela­ar van Adblock Plus. De zaak van Axel Springer, de uitgever van de kranten Bild en Die Welt, is de eerste die behandeld werd door de hoogste Duitse rechtbank, het Bundesgeri­chtshof in Karlsruhe. Dat oordeelde giste ren dat de adblockers perfect legaal zijn. Axel Springer bijt dus in het zand.

De uitgever argumentee­rde dat Adblock Plus zijn businessmo­del onderuitha­alt. De websites van Bild en Die Welt verliezen door de adblocker 20 procent aan omzet uit advertenti­es.

Bovendien vindt Axel Springer dat de handelspra­ktijken van Adblock Plus neerkomen op chantage. Het is immers mogelijk om wel nog advertenti­es te tonen aan de gebruikers van de toepassing. Maar dan moet de website daar wel voor betalen. Een lagere rechtbank in Keulen gaf Axel Springer op dat punt gelijk en beval dat Eyeo niet langer geld mag vragen aan websites om op die ‘witte lijst’ te verschijne­n.

Maar het Bundesgeri­chtshof geeft Axel Springer nu op alle punten ongelijk. Volgens de rechtbank ligt de beslissing om al dan niet een adblocker te gebruiken bij de gebruiker. Een doorslagge­vend argument voor de rechter was dat websites de gebruikers van de toepassing van hun site kunnen weren.

Dat doet Bild ook. Wie naar de site met een adblocker surft, kan geen nieuws lezen tenzij hij de toepassing deactiveer­t of een abonnement neemt.

Axel Springer geeft zich na de uitspraak nog niet gewonnen. De uitgever wil nu naar het Duitse Grondwette­lijk Hof trekken omdat de adblocker door het afnemen van advertenti­einkomsten de persvrijhe­id bedreigt. (dds)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium