De Standaard

Aanvallers Club nemen revanche

Club maakte tegen Charleroi al in de eerste minuut zijn eerste veldgoal in Playoff 1. Na een ware masterclas­s stond 60 op het bord. Dankzij de verguisde spitsen, spelmaker Vanaken en de herboren Vormer.

- Jupiler Pro League GUILLAUME MAEBE

BRUGGE I We hebben ze geteld: Diatta, Vanaken, Diaby, Vormer en Wesley. Vijf spelers telde Club Brugge in het strafschop­gebied van Charleroi toen het na veertig seconden de snelste treffer ooit in Playoff 1 lieten optekenen. Dat zijn er gemiddeld vier meer dan het geval was tegen AA Gent en Anderlecht. ‘We hadden meer balbezit, maar dat ging ten koste van onze diepgang’, zei coach Ivan Leko vooraf. En dus greep hij in. Lior Refaelov, de haan te veel op het erf van de middenveld­ers, vloog terug naar de bank en Wesley werd opnieuw als tweede spits naast Diaby geposteerd.

Gedaan met de droogte

Na veertig seconden rendeerde dat dus al. Wesley zag zijn afgeweken schot in doel verdwijnen. De twijfels na de nul op zes tegen Gent en Anderlecht waren ontstaan, verdwenen als sneeuw voor de zon. De vaststelli­ng dat de spitsen van blauwzwart niet meer kunnen scoren, mocht ook de prullenman­d in. Vooral dat laatste zal een opluchting zijn. Voor de fans, maar zeker ook voor trainer Ivan Leko. Die sakkerde al weken over het gebrek aan efficiënti­e van zijn ploeg. Zijn spitsen hadden daar toch de nodige schuld aan, vond hij. Voor de match tegen Charleroi stonden zij maar liefst veertien (Vossen), acht (Wesley), vijf (Dennis) en vier (Diaby) matchen droog. Dat moest dus anders. En dat gebeurde.

Club bleef wervelen na die 1–0. Het creëerde een hoop kansen, en met Diaby voelde ook een tweede spits weer hoe het is om te scoren. Toen moest de meest beklijvend­e revival misschien nog komen: die van Ruud Vormer. De Gouden Schoen was de man uit vorm, maar begon als een speer aan de wedstrijd nu hij verlost was van Refaelov die vaak in zijn zone kwam lopen. Voor rust was hij verbluffen­d. Revanche voor al die mindere wedstrijde­n, leek het wel. Net hij scoorde dan ook de 30. Hij had er nog een tweede aan toegevoegd, mocht de videoref in aanloop naar zijn doelpunt geen duwfout van Nakamba gezien hebben. Maar toch, Vormer blonk weer. Dit is en blijft zijn seizoen.

Iets wat je steeds minder kan zeggen van Charleroi, trouwens. Felice Mazzu reageert telkens wat zuur als je hem erop wijst dat deze ploeg niet meer het team is dat zo lang op de tweede plaats kampeerde. Maar na een één op twaalf kan hij dat niet langer ontkennen. Geen moment leek de anders zo sterke defensie te weten wat ze moest doen. Het resultaat was navenant. Wesley kon makkelijk zijn tweede maken: 40.

Revolutie Vanaken

De assist kwam van Vanaken, die er gisteren stilletjes weer twee mocht aanrekenen. En toen moest hij nog scoren: 50. Zo werd de regisseur van dit alles toch weer wat zichtbaar. Niet Vormer, wel Vanaken had misschien wel het meest te lijden onder het overtal aan creatieve middenveld­ers. Alhoewel, Refaelov mocht nog invallen en zette zelf de kroon op het werk: 60. Het is de grootste zege ooit van Club Brugge in PO1, samen met Anderlecht–Zulte Waregem uit 2010 de grootste overwinnin­g ooit in PO1. Voor Charleroi de eerste keer sinds december 2012 dat het nog eens zo veel doelpunten moest slikken. Voor Club, zijn publiek en zijn spitsen het bewijs dat het het voetballen nog niet verleerd is. De beloning volgt medio mei. Of waarschijn­lijker: al een paar weken vroeger.

Niet Vormer, wel Vanaken had misschien wel het meest te lijden onder het overtal aan creatieve middenveld­ers

 ?? © Vincent Kalut/pn ?? Wesley nam een derde van de doelpunten­productie van Club voor zijn rekening gisteravon­d.
© Vincent Kalut/pn Wesley nam een derde van de doelpunten­productie van Club voor zijn rekening gisteravon­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium