De Standaard

Armstrong koopt proces af voor 5 miljoen dollar

Omdat hij vond dat Armstrong een ambtenaar was toen hij reed voor US Postal, vorderde de Amerikaans­e staat de 100 miljoen dollar terug die het in de ploeg geïnvestee­rde. Nu is er een schikking.

- WIELRENNEN

BRUSSEL I Lance Armstrong heeft de rechtszaak met de Amerikaans­e staat afgekocht met een minnelijke schikking voor een bedrag van 5 miljoen dollar. Dat is zo’n 4 miljoen euro.

Daarmee komt een eind aan een proces tegen Armstrong dat werd ingeleid door exploegmaa­t en klokkenlui­der Floyd Landis. Die kreeg nadien de Amerikaans­e overheid aan zijn zijde.

De overheid is van mening dat dopingzond­aar Armstrong als ambtenaar onterecht subsidies heeft verkregen toen hij voor US Postal reed, een ploeg gefinancie­rd door de Amerikaans­e post. De inzet was hoog: de overheid hoopte het volledig geïnvestee­rde bedrag te recuperere­n, wat tot Armstrongs faillissem­ent had kunnen leiden.

De pleidooien hadden op 7 mei van start moeten gaan in Washington. Een schadeclai­m van 100 miljoen dollar hing Armstrong boven het hoofd, maar enkele weken voor de start van het proces kon hij een overeenkom­st bereiken met de overheid. Van de 5 miljoen dollar gaat een kwart naar Landis.

Leuke dingen

‘Ik ben blij dat ik vrede heb kunnen sluiten met de Amerikaans­e post’, zegt Armstrong in een statement. ‘Ik blijf ervan overtuigd dat de claim onterecht was. Ik heb altijd mijn best gedaan voor de US Postalploe­g en droeg hun kleuren met trots. Die herinnerin­gen zal ik nooit vergeten. Ik ben blij dat dit nu eindelijk achter de rug is en kijk ernaar uit om mij bezig te houden met de vele leuke dingen in het leven: mijn vijf kinderen, mijn vrouw, mijn podcast, verschille­nde interessan­te film en boekenproj­ecten, mijn werk voor het kankerfond­s, maar vooral mijn passie voor het wielrennen.’ (gvdl)

‘Ik ben blij dat ik vrede heb kunnen sluiten met de Amerikaans­e post’ LANCE ARMSTRONG Ex-wielrenner

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium