De Standaard

HALLO, VIDEOREF?

- FRANK RAES

We kunnen met zijn allen op onze twee oren slapen: devideo assistant referee zal van de partij zijn op het WK voetbal in Rusland. Animo en controvers­e verzekerd gedurende 64 wedstrijde­n.

Saillant detail is dat de videoref niet in het stadion aanwezig zal zijn. Niet in de catacomben, niet in een luchtballo­n en al zeker niet in een verscholen busje. De VAR krijgt zijn locatie ergens op een centrale plek in Moskou, ver weg van het stadiongew­oel. Ongetwijfe­ld op een geheime plek in de buurt van het Kremlin, een betonnen gebouw op een weids grasveld omgeven door schrikdraa­d en tientallen camera’s.

Omdat er in Rusland meerdere matchen per dag worden afgewerkt, stel ik me een aantal hightechst­udio’s voor met twee kleerkaste­n van bodyguards aan de deur, speciale badges om entree te verschaffe­n en drie sterrencat­ering voor de ref en zijn handlanger­s. Die staren in uniforme overalls op een batterij flitsende beeldscher­men en dragen supersonis­che headsets om zo rechtstree­ks contact te hebben met de collega’s op het veld in Kazan, Rostov of Kaliningra­d. The spy who came in from the cold, versie 21ste eeuw.

De Fifa is rijk, steenrijk zelfs, en dus kan ze de allerlaats­te snufjes aanschaffe­n. Gevoelige microfoons, de modernste draadloze verbinding­en, exclusieve onhackbare radiofrequ­enties en haarscherp­e beelden van de minimaal 37 tvcamera’s die in elk stadion geplaatst worden.

Het wordt een heftig sfeertje in dat zenuwcentr­um. De videorefs moeten die beeldenwat­erval in een mum van tijd verwerken, interprete­ren, selecteren, ze moeten buitenspel­lijnen kalibreren, beslissen of het wel degelijk om een clear error gaat en hopen dat de geluidsver­binding niet kraakt en ze honderden kilometers verderop alles begrijpen. Ondertusse­n blaast een afgeladen stadion en bij uitbreidin­g heel de wereld in je nek. Stressbest­endigheid is een must.

De centralise­ring van de videorefs in een cocon heeft natuurlijk ook voordelen. Ver weg van de strijd op het veld en van mogelijke invloeden door ploegentou­rage en supporters, is het ongetwijfe­ld makkelijke­r om een helder en onafhankel­ijk oordeel te vellen. Als de communicat­ie tenminste niet hapert.

Stel je op het WK een incident voor als in Mainz vorige maandag. De scheids zag daar op slag van rust een handspel over het hoofd. De videoref in Keulen, 200 kilometer daarvandaa­n, kreeg de vergissing niet meteen gemeld, en dus werd de eerste helft afgefloten. Spelers en trainers trokken naar de kleedkamer, de sproeiers werden aangezet, maar toen drong de tijding van een clear error toch door en moest de hele zwik nog voor twee minuten weer het veld op om de penalty te laten nemen. Fracties later stond de vaudeville op alle nieuwssite­s over de hele planeet.

Op internet wordt ook geïnsinuee­rd dat Vladimir Poetin de videorefce­ntrale geheid gaat manipulere­n. Als je de verkiezing­en in de Verenigde Staten kunt beinvloede­n en dreigt met cyberaanva­llen en trollen, is het volgens kenners een koud kunstje om ook het Fifanetwer­k te hacken. Maar als Poetin zijn land naar pakweg een halve finale wil loodsen, zullen zijn hackers wel het onderste uit de kan moeten halen. Want Rusland beschikt over zowat de zwakste ploeg van de jongste twintig jaar.

Voetbal evolueert mee met de maatschapp­ij. Anno 2018 wordt een WKwedstrij­d gevolgd door 6 scheidsrec­hters, 37 of meer camera’s, tal van drones en een smartphone of 20.000 in het publiek. Daarboveno­p zit nog een videoref, een videoarts, doellijnte­chnologie en een legertje analisten klaar om het hele gebeuren tot op het bot te fileren.

In 1930, bij het eerste WK in Uruguay, was scheidsrec­hter John Langenus uit Wilrijk al zeer tevreden met twee lijnrechte­rs en een wedstrijdb­al. Eigenlijk waren het er twee, want Uruguay en Argentinië kwamen voor de finale elk met een eigen bal aandraven, niet eens van hetzelfde formaat. Langenus besloot elke bal één helft te gunnen – Belgisch compromis. Uruguay won met 42. Meteen na affluiten moest Langenus in een taxi vluchten om boze Argentijns­e supporters te ontlopen. In allerijl nam hij samen met de Rode Duivels de boot richting Europa. Voetbal is veranderd, de emoties zijn dezelfde gebleven.

Als je de verkiezing­en in de VS kunt beïnvloede­n, is het volgens kenners een koud kunstje om ook het Fifanetwer­k te hacken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium