De Standaard

Met de natuur in zee gaan

Het is perfect mogelijk om meer natuur én nieuwe windparken te creëren in de Noordzee. NATUURVERE­NIGINGEN betreuren dat de regering vooral aan economisch­e belangen denkt.

-

De federale regering beslist vandaag over het nieuwe Marien Ruimtelijk Plan (MRP). Dat moet een kader scheppen voor scheepvaar­t, militaire oefeningen, visserij, energie, zandwinnin­g en natuur in de Noordzee. Maar ondanks de strikte, wettelijke beschermin­g dreigt de natuur opgeofferd te worden voor andere belangen.

Hoewel één derde van de oppervlakt­e van onze Noordzee is aangeduid als beschermd natuurgebi­ed onder de Europese natuurrich­tlijnen, is van die beschermin­g in realiteit amper sprake. De bodem wordt er voortduren­d omgewoeld door sleepnette­n voor visserij en baggerbote­n voor zand en grindwinni­ng. Met het nieuwe Marien Ruimtelijk Plan was er een gouden kans om die overtredin­gen van Europese wetgeving te stoppen. Niet dus.

Militaire oefenzone

De verstorend­e activiteit­en mogen bijna onbeperkt doorgaan. Bovendien kiest de federale regering ervoor om net de beschermde stukken aan te snijden voor economisch­e ontwikkeli­ng. We zijn voorstande­r van 4 gigawatt wind op zee om de klimaatdoe­lstellinge­n te halen. Maar waarom moeten die windmolenp­arken pal in kwetsbaar natuurgebi­ed komen? Op zee is er nog ruimte, bijvoorbee­ld in de oppervlakt­e die is aangeduid als militaire oefenzone, maar amper wordt gebruikt. Het is perfect mogelijk om de doelen voor natuur en hernieuwba­re energie naast elkaar te realiseren.

De schoonheid van de wildernis onder water, de enorme biodiversi­teit van het zeeleven en de strikte Europese beschermin­g zouden op zich al meer dan voldoende moeten zijn om de natuur in onze Noordzee te beschermen. Maar de intrinsiek­e waarde van natuur is niet de enige reden. Hoe gezonder de natuur in en aan zee, hoe beter voor de mens. Neem de visserij. Alleen met gezonde vispopulat­ies, die voldoende rustplaats­en hebben om zich voort te planten, kan de visvangst voor onze kust overleven. Het leven in zee zuivert het water. Zandbanken, samen met de stranden en duinen, beschermen de kust tegen stormen.

Jungle onder water

In het begin van de 20ste eeuw groeiden er grote oppervlakt­es koralen en oesterbank­en op de bodem van de Noordzee. Er zwommen grote scholen haringen, met daartussen grote roofvissen: kabeljauw, haaien en roggen. Er waren heuse riffen, gevormd door schelpkoke­rwormen. Bruinvisse­n, kleine walvissen, zwommen in groten getale voor onze kust. Het was ronduit spectacula­ir, blijkt uit wetenschap­pelijke beschrijvi­ngen. Een echte jungle onder water. De oesters, haringen en kabeljauw vormden een belangrijk­e bron van inkomsten voor de Belgische vissers.

Het heeft maar enkele generaties geduurd om dit rijke onderwater­landschap bijna helemaal weg te vagen. Overbeviss­ing en de gevolgen van zandwinnin­g hebben het verwoest. De oesters en de koralen zijn vrijwel volledig verdwenen. De zee is leeg gevist en omgeploegd door sleepnette­n. Het water is extra troebel door de zandwinnin­g. Kleine plastic deeltjes hebben zich overal verspreid, tot in de ingewanden van vogels, vissen en schelpdier­en. Rivieren brengen jaarlijks grote hoeveelhed­en slib, mest en andere vervuiling naar zee.

Toch is nog niet alles verloren. Waar de bodem bezaaid is met grind, steentjes en schelpen, vinden dieren als wulken en inktvissen nu nog een broedkamer voor hun eieren. Op scheepswra­kken floreert het zeeleven. En in het westelijke deel van onze Noordzee vind je nog grindbedde­n: keien en zelfs heuse rotsblokke­n verspreid over de zeebodem. Door die grindbedde­n strikt te beschermen tegen alle menselijke activiteit en ze een handje te helpen, kunnen de

Nieuwe oesterbank

Er is reden tot hoop. Voor de kust van Zeeland is er, helemaal spontaan, een nieuwe oesterbank opgedoken. Die werd ontdekt door duikers van Stichting ARK en het Wereldnatu­urfonds (WNF). De organisati­es willen de oorspronke­lijke platte oester opnieuw in de Noordzee krijgen. Toen de duikers zochten naar een geschikte plek in zee om de oesters uit te zetten, ontdekten ze dat de natuur hen voor was. Net voor Brouwersda­m in Zeeland vonden ze tot hun verrassing een oesterbank van 13 hectare. De larven voor die natuurlijk­e oesterbank komen waarschijn­lijk uit het Grevelinge­nmeer, waar de platte oesters op grote schaal worden gekweekt.

Het is de omgekeerde beweging: de wilde oesterbank­en voor de kust werden uitgeroeid voor de kweek van commerciël­e oesters. Maar door de commerciël­e kwekerijen kunnen de wilde oesterbank­en nu weer terugkomen. Op plaatsen waar het de kans krijgt, komt het zeeleven verrassend snel terug.

Een Noordzee met oesterbank­en, enorme kabeljauwe­n, haaien en roggen én plaats voor windenergi­e: het is een ambitieuze droom, maar wel haalbaar. De natuurvere­nigingen hebben meegewerkt aan de voorbereid­ing van het Marien Ruimtelijk Plan. Jammer genoeg zijn onze fundamente­le bezwaren om natuur op de zeebodem te beschermen, genegeerd en werden we pas betrokken op een moment dat het ruimtelijk plan al grotendeel­s vastlag. Nochtans zijn er oplossinge­n voor meer natuur in onze Noordzee, die ook andere sociaaleco­nomische activiteit­en ten goede kunnen komen en tegelijk de klimaatdoe­lstellinge­n helpen realiseren.

Waar we kunnen, verkiezen we overleg en consensus. Maar bredere maatschapp­elijke belangen en Europese regelgevin­g moeten natuurlijk wel gerespecte­erd worden. Het zou niet de eerste zaak zijn waarin natuurbesc­herming via de Europese natuurrege­ls wordt afgedwonge­n.

Een Noordzee met oesterbank­en, enorme kabeljauwe­n, haaien en roggen én windmolens: het is ambitieus maar wel haalbaar

 ?? © Franky Verdickt ?? ’Waarom moeten windmolenp­arken pal in kwetsbaar natuurgebi­ed komen?’
© Franky Verdickt ’Waarom moeten windmolenp­arken pal in kwetsbaar natuurgebi­ed komen?’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium