De Standaard

Een job zoeken met een methode uit 1741

-

Het bedrijfje TalentTest­er zet met loopbaanch­eques van de Vlaamse overheid complete nonsens in om mensen te oriënteren naar een nieuwe of gepaste loopbaan (DS 19 april). Ik erger me al jaren aan het gebrek aan controle op de kwaliteit en de betrouwbaa­rheid van modellen en vragenlijs­ten die de hrmarkt overspoele­n. Dat de VDAB de technieken niet expliciet afkeurt, omdat hij diversitei­t van methodes omarmt en omdat alleen het resultaat telt, is meer dan één brug te ver. Van een instituut als de VDAB mag je meer ernst verwachten.

Waar zijn die bewijzen dat deze methode helpt? Is daar dan (onafhankel­ijk) wetenschap­pelijk onderzoek naar gedaan met deugdelijk­e methoden? Zijn de resultaten vergeleken met deugdelijk­e instrument­en? Ik dacht het niet. Of vertrouwt de VDAB Nancy Steels, die beweert dat de mensen die ze ‘hielp’, nog steeds de job uitoefenen die ze aanraadde? Dat moet ze maar eens hard maken.

Op de site van TalentTest­er lezen we hoogst onwaarschi­jnlijke claims: ‘Door deze combinatie weet je 100 procent waar je talenten liggen en wat je nodig hebt om gelukkig te zijn in een job of studiekeuz­e.’ Elders wordt beweerd dat ze een ‘zekerheid van 95 procent op een juiste analyse’ kunnen bieden.

Misschien heeft de VDAB op naïeve manier de bewering dat ‘psychonomi­e een wetenschap­pelijke analyse is’ overgenome­n. TalentTest­er beweert op zijn website dat zijn methode wel degelijk onderbouwd is. Het wijdt er een hele webpagina aan met de veelzeggen­de inleiding ‘Wat zit erachter? Een wetenschap­pelijk onderbouwd­e studie die sinds 1741 onderzocht is’. De wetenschap­pers blijken ofwel predikers te zijn (Lavatar), een Weense arts en frenoloog (Joseph Gall), of een zekere Carl Huter die beweert dat er energieass­en in ons hoofd zitten. Uiteraard geen spoor van peer reviewed wetenschap­pelijk onderzoek.

In de krant doet Steels een switcheroo: ze stelt dat zij ‘geen exacte wetenschap’ bedrijft. Let op het woordje exact, wat een soort van wiskundige zekerheid suggereert. Zij probeert daarmee de sympathie te winnen en mensen – zoals Shaireen Aftab van de VDAB – zand in de ogen te strooien. Nogmaals, op zijn website en in correspond­entie pakt het bedrijf wel degelijk met wetenschap­pelijke onderbouwi­ng uit. Je reinste misleiding.

Uw en mijn belastingg­eld verspillen is één zaak, potentieel volstrekt fout (en idioot) advies verlenen over iets wezenlijks als iemands carrière is moreel laakbaar. Van de VDAB mag je verwachten dat ze charlatans die misleidend­e beweringen doen eruit filtert. Of was hij gewoon onder de indruk van het feit dat actrice Veerle Dobbelaere coach is bij TalentTest­er?

 ??  ?? PATRICK VERMEREN Voorzitter van de vzw evidenceba­sed HRM en lid van Skepp.
PATRICK VERMEREN Voorzitter van de vzw evidenceba­sed HRM en lid van Skepp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium