De Standaard

Hoe kwetsbaar we zijn

Het model met grote politieke gehelen, open economieën en vrije communicat­ie is vastgelope­n. Zonder vernieuwin­g op die drie punten regeert de angst, zegt

-

‘Onze situatie is vergelijkb­aar met die in het oude Egypte bij een interval tussen twee dynastieën. Het ene faraoregim­e is gevallen, maar een nieuw heeft zich nog niet aangediend. Intussen doet de Nijl wat ze wil: ze overstroom­t oevers, dorpen en tempels. De zeden verwildere­n en de gerechtigh­eid wordt dakloos. De nieuwe farao, die bij machte is stromen te kanalisere­n, moet nog geboren worden.’ Het zijn geen lichte woorden die de Duitse filosoof Peter Sloterdijk vorige maand in de Neue Zürcher Zeitung hanteerde om het onbehagen van onze tijd te omschrijve­n.

Volgens Sloterdijk zijn de tijden altijd in beweging geweest, maar het verschijns­el dat we binnen het bestel van een mensenleve­n met zulke fundamente­le omwentelin­gen te maken krijgen, is nieuw. Vroegere generaties konden nog het gevoel hebben dat hun wereld fundamente­el stabiel was. Maar dat was een illusie, slechts mogelijk gemaakt door de korte menselijke levensduur. Hoe te handelen, nu de bevolking steeds meer in de ban komt van het gevoel dat als de dingen zo snel veranderen, dat alleen in de verkeerde richting kan zijn?

Veilig verleden

De Franse president Emmanuel Macron sprak deze week in het Europees Parlement zoals gebruikeli­jk hooggestem­de taal: ‘Het antwoord ligt niet in de autoritair­e democratie, maar in de autoriteit van de democratie.’ Te vrezen valt dat zo’n vernuftig woordenspe­l niet veel indruk meer maakt op de toehoorder­s.

Populisten houden het volk voor dat veranderin­gen kunnen worden teruggedra­aid. Het is volgens hen mogelijk terug te keren naar een veilig verleden waarin de problemen beheersbaa­r zijn, de samenlevin­g homogeen en de bedreiging­en, als die er komen, extern. Dat is illusoir, vindt zowel Sloterdijk als Macron.

Macron behoort tot degenen die daartegeno­ver de bewering stellen dat we door onzekere tijden gaan, met moeizame aanpassing­sprocessen en een lastige zoektocht naar nieuwe verbanden. Maar aan het einde van die inspanning wacht ons een nieuw evenwicht, met nieuwe, mogelijk nog betere perspectie­ven. De Franse president is het jongste jaar, mogelijk bij gebrek aan beter, uitgegroei­d tot een baken van hoop voor de frisse krachten die geloven dat de huidige verbrokkel­ing kan worden omgebogen in een nieuw model van solidarite­it en eenheid. Hij spreekt, met een enthousias­me dat we tot nog toe alleen van Guy Verhofstad­t kenden, over een ‘Europese soevereini­teit’. Hij wil rasse schreden voorwaarts inzake de eurozone en, nog delicater, een gemeenscha­ppelijk beleid voor asiel en migratie. Het is alsof we er maar de schouders onder moeten zetten om dat potentieel te realiseren.

Sloterdijk vindt niet dat je de mensen in de waan mag brengen dat er een vooraf bepaalde toekomst is waar we onhoudbaar naar onderweg zijn. De veranderin­g zal nooit meer ophouden. ‘Zo’n vaste ordening bestaat niet en dat inzicht valt ons extreem zwaar’, zegt Sloterdijk. ‘Het grote Glijden is het spectrum van het menselijke leven binnengedr­ongen.’

Sting

Die gedachte is voor ieder die vandaag leeft herkenbaar en voor velen ronduit angstaanja­gend. Het is alsof de mantra van een van de bekendste nummers van Sting onophoudel­ijk in onze hoofden speelt: How fragile we are. Hoe breekbaar zijn we toch. De song ‘Fragile’ uit 1987 kwam er als reactie op een politieke moord in Nicaragua, maar bleek wonderwel bestand tegen de tijd. Sting zelf verbond hem later aan de oorlogen in exJoegosla­vië, aan 9/11 en aan de strijd tegen milieuverv­uiling en klimaatopw­arming. Vandaag lijkt hij actueler dan ooit. We zijn omgeven door veranderin­g en onze kerheid, en niemand kan ons geborgenhe­id bieden. We zijn ontroostba­ar in onze kwetsbaarh­eid.

Bunkeren achter vertrouwde muren en grenzen lijkt het enige beschikbar­e antwoord te zijn. De combinatie van grotere politieke gehelen, vrije handel en snelle technologi­sche ontwikkeli­ngen was de motor in het vorige model, in Sloterdijk­s metafoor: de vorige faraodynas­tie. Maar alle drie de cilinders ervan zijn vastgelope­n en nu is het schuilen en wachten op iets nieuws.

De Europese Unie is door een serie crisissen het spoor kwijtgeraa­kt. Het wordt meer en meer duidelijk dat een vorm van hybris de leiders ervan had aangegrepe­n: een muntunie zonder de vereiste stabiliser­ingsmechan­ismen, een grensovers­chrijdend bankensyst­eem zonder aangepast toezicht, open interne grenzen zonder geloofwaar­dige buitengren­s. Intussen blijkt de verkiezing van Donald Trump in de VS geen bizar accident de parcours te zijn, maar een zich innestelen­de politieke ommekeer. Dat zet de Atlantisch­e entente onder grote druk. En over de ‘internatio­nale gemeenscha­p’ spreekt niemand meer. Wie kent nog de naam van de secretaris­generaal van de Verenigde Naties?

Zuckerberg

De beloften van een geglobalis­eerde wereld zijn slechts gedeelteli­jk ingelost. De armoede is wel afgenomen, maar de welvaart is op krediet gekocht, ongelijker gespreid dan ooit en niet duurzaam. De wereldwijd­e consensus over de voordelen van vrije handel brokkelt af en maakt plaats voor een strijd om economisch­e en politieke hegemonie.

En de technologi­e die ons zou bevrijden, is onmerkbaar in een bedreiging omgeslagen. Weer eens moet de mensheid erkennen dat een van haar utopieën in een monster is veranderd. De keerzijde van onbelemmer­de communicat­ie blijkt een grootschal­ige exploitati­e van persoonlij­ke gegevens te zijn. Het ene leidt onhoudbaar tot het andere. De uitholling van de democratie is geen jammerlijk­e ontsporing maar een onvermijde­lijke uitkomst. Dat hadden zelfs de bedenkers ervan niet zien aankomen, zoals bleek uit de hoorzittin­gen met Mark Zuckerberg, de ceo van Facebook, in het Amerikaans­e Congres.

De uitdaging is dus gigantisch. Er is een drievoudig­e vernieuwin­g nodig. Een legitiem politiek model bouwen, een beter economisch mechanisme bedenken en netwerken ontwikkele­n die ons niet tot slaaf van het systeem maken. Het is een opdracht voor meer dan een generatie. Geen wonder dat in het vacuüm tussen twee faraonisch­e tijdvakken de angst regeert.

We zijn omgeven door veranderin­g en onzekerhei­d, en niemand kan ons geborgenhe­id bieden

BART STURTEWAGE­N is hoofdcomme­ntator van deze krant. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t hij over de actualitei­t van de voorbije week. Illustrati­e R.L. Oppenheime­r

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium