De Standaard

Antwerpse politie nam 2.400 euro bedelgeld af

Het voorbije jaar vonden in Antwerpen 58 inbeslagna­mes plaats. Maar de maatregel lijkt zijn doel – mensenhand­el bestrijden – voorbij te schieten.

- VAN ONZE REDACTRICE SARAH VANKERSSCH­AEVER

BRUSSEL I Bedelen is op zich niet strafbaar, maar steden voeren soms restrictie­s in om de problemati­ek onder controle te krijgen. Zo is bedelen al langer verboden in de Antwerpse winkelstra­ten en in de buurt van het centraal station. Sinds april vorig jaar mag de Antwerpse politie zelfs geld afnemen van agressieve bedelaars. Met die wijziging in de politiecod­ex kregen agenten een extra middel om op te treden tegen bedelaars die deel uitmaken van een netwerk.

Mensenhand­el bestrijden was de inzet van de nieuwe maatregel, benadrukte Philippe Beinaerts, de kabinetsch­ef van burgemeest­er Bart De Wever (NVA), destijds bij de invoering. ‘We mikken niet op de slapende dakloze die enkele euro’s op zak heeft, wel op bedelaars die deel uit maken van een netwerk en op een agressieve manier te werk gaan.’ (DS 11 april 2017)

Het voorbije jaar vonden 58 inbeslagna­mes plaats, blijkt uit navraag. Een bedelaar heeft zes maanden de tijd om de inbeslagna­me te betwisten, maar dat gebeurde slechts één keer succesvol. Is de termijn verstreken, dan wordt het geld doorgestor­t naar het OCMW. ‘344,98 euro zal eerstdaags worden doorgestor­t’, reageert woordvoerd­er Dirk Delechambr­e. ‘Hetzelfde gebeurt met de resterende 1.998,77 euro, nadat de zes maanden verstreken zijn.’

Onzichtbaa­r in de massa

De vraag is of de maatregel effectief netwerken en dus mensenhand­el aanpakt. ‘Die indruk heb ik alvast niet’, zegt Gilbert*, een Antwerpena­ar die tot voort kort bedelde. ‘Ik merk dat de politie vooral bedelaars met dieren viseert, terwijl die helemaal geen deel uitmaken van een netwerk. De plaag van vooral buitenland­se bedelaars zwelt ondertusse­n geruisloos aan: die mensen verplaatse­n zich, wat ze onzichtbaa­r maakt. Ze gaan met hun kinderen op in de massa en doen af en toe hun hand open om te bedelen, maar sluiten die zodra ze een agent opmerken.’

Dat slechts één bedelaar de inbeslagna­me betwistte, verwondert Gilbert niet. ‘Om je geld terug te krijgen, moet je allerlei documenten voorleggen. Je kunt niet zomaar bij het stadsbestu­ur aankloppen om je bij elkaar gebedelde geld terug te krijgen.’

Ook het Federaal Migratiece­ntrum Myria ziet weinig heil in de aanpak. ‘Geld in beslag nemen zet geen zoden aan de dijk in de strijd tegen mensenhand­el. Als er een vermoeden is van een netwerk, dan moet de politie observeren en probe ren om dat in kaart te brengen, zodat ze de uitbuiters of opdrachtge­vers kan klissen. Geld afnemen is veeleer een vorm van overlastbe­strijding’, zegt woordvoerd­er Tom Kenis.

Volgens Dirk Delechambr­e is het na een jaar te vroeg om te zeggen of er al een merkbaar resultaat is in de strijd tegen netwerken en mensenhand­el.

‘Ik merk dat vooral bedelaars met dieren worden geviseerd. Nochtans maken die geen deel uit van een netwerk’

GILBERT

Antwerpse exbedelaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium