De Standaard

Belfius wou bestuurder­s 10 procent opslag geven

Regering blokt af: ‘Geen dringende noodzaak’

- PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De geplande verhoging van de vergoeding voor externe bestuurder­s met tien procent staat op de agenda van de aandeelhou­dersvergad­ering van Belfius komende woensdag. De vakbonden lieten vrijdag weten boos te zijn dat de externe bestuurder­s erop vooruit zouden gaan zonder dat er iets voorzien is voor het personeel. Belfius besliste in juni 2013 de vergoeding van de externe bestuurder­s met 10 procent te verlagen omdat er toen een herstructu­reringspla­n werd opgesteld. De staatsbank wilde die verlaging nu terugdraai­en.

In een gemeenscha­ppelijk communiqué zeggen de bonden dat het personeel in de crisisperi­ode een looninleve­ring van 5 procent heeft moeten slikken, dat er extralegal­e voordelen verdwenen en dat er inclusief banenverli­es 20 procent op de loonmassa werd bespaard.

‘En voor de bestuurder­s moet er verder op de loonkosten worden gespaard’, stellen de vakbonden. ‘Maar intussen zorgen ze wel voor zichzelf.’ Valerie Scherperee­l van de LBCNVK wil vooral weten wat Belfius in petto heeft voor het personeel. ‘We willen weten hoe het loonbeleid er de komende jaren zal uitzien.’

Dat Belfius in deze fase aan de externe bestuurder­s denkt en geen signaal geeft dat er ook erkenning is voor het personeel, vindt ze ‘onaanvaard­baar’. In het persberich­t vielen harde woorden als ‘wraakroepe­nd, schandalig en hebberig’.

Bij Belfius reageerde Ulrike Pommée dat het personeel de afgelopen jaren via een fiscaal gunstig flexplan en toeslag inzake maaltijdch­eques al deels is gecompense­erd voor de 5 procent inlevering. ‘Bovendien hebben we al gezegd dat er geen nieuwe besparinge­n komen. Bij andere banken zijn er wel personeels­reducties.’

De voorgestel­de opslag voor de externe bestuurder­s komt er echter niet, vernam De Standaard vrijdagavo­nd. De regering vindt dat er ‘geen dringende noodzaak’ is om de vergoeding­en van de externe bestuurder­s ‘op korte termijn te wijzigen, temeer daar het maatschapp­elijk draagvlak daarvoor zeer beperkt is, zeker in een publieke bankinstel­ling’. De Federale Participat­ie en Investerin­gsmaatscha­ppij (FPIM), die de overheidsp­articipati­e in de staatsbank beheert, zal de opslag woensdag dan ook niet goedkeuren.

Loonoverle­g

De vakbonden eisen voorts van Belfius dat het voor het najaar geplande loonoverle­g vervroegd wordt. ‘Belfius heeft nu beloofd dat het ons binnen twee tot drie weken informatie gaat geven over het loonbeleid’, zegt Peter Geerts van de BBTKSetca.

Tussen de bonden en Belfius is er tevens heibel over de loonbonus die uitgekeerd wordt als de winst een bepaalde drempel overschrij­dt. De betrokken cao, die over drie jaar liep, is afgelopen. De bonden willen een automatisc­he verlenging. Belfius ziet het als een onderdeel van het te onderhande­len globaal loonbeleid.

De LBC kijkt ten slotte met argwaan naar de beursplann­en: ‘We weten van bij Dexia wat dat inhoudt: rendements en dividendei­sen.’ CD&Vvolksvert­egenwoordi­ger Roel Deseyn is tegen een beursgang zonder oplossing voor Arco. ‘We blijven erbij dat Belfius meer waard is met een oplossing voor Arco.’

Volgens de regering is het maatschapp­elijk draagvlak voor een opslag ‘zeer beperkt’

 ??  ??
 ?? © Nicolas Maeterlinc­k/belga ?? De top van Belfius (v.l.n.r.): cfo Johan Vankelecom, voorzitter Jos Clijsters en ceo Marc Raisière. Woensdag vindt de algemene vergaderin­g van de bank plaats.
© Nicolas Maeterlinc­k/belga De top van Belfius (v.l.n.r.): cfo Johan Vankelecom, voorzitter Jos Clijsters en ceo Marc Raisière. Woensdag vindt de algemene vergaderin­g van de bank plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium