De Standaard

NIEMAND KIJKT ER NOG VAN OP

- BART STURTEWAGE­N

Het veroorzaak­t niet eens meer een rimpeling: de regering neemt zich voor pas in 2020 het structurel­e tekort op de begroting naar nul te brengen. Bij haar aantreden koesterde ze het plan die doelstelli­ng in 2018 te bereiken. Toen bleek dat dat harde ingrepen zou vereisen, zowel aan de uitgaven als aan de inkomstenz­ijde, verschoof de deadline naar 2019. Nu wordt het nog een jaartje later. Niemand kijkt er nog van op. Het is, ongeacht de regeringsf­ormule, toch nooit anders geweest?

Het was van meet af aan duidelijk dat het een heksentoer zou worden om drie doelstelli­ngen gelijktijd­ig te realiseren: de concurrent­iekracht verhogen, de belastingd­ruk verlagen en de begroting in evenwicht brengen. Het was voorspelba­ar dat die laatste uitdaging het eerst zou worden losgelaten. Je wint geen verkiezing­en met een grote zwarte nul, zelfs niet in het ter zake gestrenge Duitsland.

De omstandigh­eden zijn vandaag nochtans veel rooskleuri­ger dan bij het begin van de legislatuu­r. Toen kwamen we uit een harde recessie. Nu bedraagt de groei om en bij de 2 procent. Tegelijk is de rente laag en de inflatie bedwongen. De arbeidsmar­kt heeft zich hersteld. Europees blijven we bij de onderprest­eerders, zeker wat de participat­ie van 55plussers betreft, al is er volgens de jongste cijfers stilaan beterschap. Er dient zich meer en meer krapte aan, ondanks de nog steeds aanzienlij­ke werklooshe­id. Te veel beschikbar­e krachten zijn oninzetbaa­r of worden geacht het te zijn.

Door de lasten op arbeid te verlagen, heeft de regering, ere wie ere toekomt, ook zelf bijgedrage­n tot de groei. Maar het is duidelijk dat het, gezien de uitzonderl­ijke omstandigh­eden, meer had kunnen en moeten zijn. Er is voor een bescheiden inspanning gekozen. Het zou intellectu­eel oneerlijk zijn dat te ontkennen.

Het is meegenomen dat de druk vanuit Europa om orde op zaken te stellen niet meer is wat hij geweest is. De Commissie kan niet meer met dezelfde gestrenghe­id optreden, daarvoor heeft ze de autoriteit verloren. Maar een land als België met een staatsschu­ld ter grootte van zijn hele bbp moet uit zichzelf de kracht en de wil putten om de tering naar de nering te zetten.

Het venster gaat stilaan dicht. Met de stijgende olieprijs trekt de inflatie binnenkort wellicht toch weer aan. De dag dat de rente zal stijgen, komt dichterbij. En de voorspoedi­ge conjunctuu­r blijft niet eeuwig duren. Achteraf zal blijken dat dit bij uitstek de jaren waren om grondig te hervormen, zonder al te veel pijn. Dan zullen we merken hoe ernstig de toekomst over de aanwending van die unieke ruimte zal oordelen.

Dit waren bij uitstek jaren om grondig te hervormen, zonder veel pijn

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium