De Standaard

Als het kabinet mee op campagne gaat

Ministers mogen hun kabinetsme­dewerkers niet inzetten om tijdens de werkuren campagne te voeren. In de praktijk is er een brede grijze zone.

- CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I ‘Ik kan niemand verbieden om aan politiek te doen. Maar ik heb op mijn kabinet een paar maanden geleden al heel duidelijk gemaakt dat alle werk aan de campagne buiten de uren moet gebeuren.’ Philippe De Backer, staatssecr­etaris in de federale regering en Open VLDlijsttr­ekker in Antwerpen, trekt een duidelijke lijn in de discussie over de inzet van kabinetsme­dewerkers in een verkiezing­scampagne. Die werd deze week opgerakeld door de rol die Miet Deckers, de woordvoers­ter van CD&Vvicepremi­er Kris Peeters, zou hebben gespeeld in de mislukte poging om de chassidisc­he jood Aron Berger op de Antwerpse CD&Vlijst te krijgen. Ze staat altijd aan Peeters’ zijde, ook als die communicee­rt over de Antwerpse campagne.

Volgens de wet op de overheidsf­inancierin­g mogen federale ministers met overheidsm­iddelen alleen communicer­en over hun bevoegdhed­en. Dat geldt dus strikt genomen ook voor Deckers, aangezien zij met overheidsg­eld wordt betaald. Ook de Vlaamse deontologi­sche code voor kabinetsme­dewerkers zegt expliciet dat zij tijdens de diensturen niet mogen meewerken aan een verkiezing­scampagne.

Naar de synagoge

Maar wat daarbuiten? Wat zijn de uren van een kabinetsme­dewerker en wie kan controlere­n wat binnen en buiten die uren gebeurt? ‘Dat is soms moeilijk te bepalen en valt moeilijk te controlere­n’, zegt de Leuvense professor Publiek management Steven Van de Walle. ‘In de praktijk gebeurt vaak wat strikt genomen niet kan.’

‘Alsof wij uren hebben’, grinnikt ook Nico Crols, de woordvoerd­er van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Kabinetsme­dewerkers zijn vaak partijmili­tanten en kloppen lange dagen, waardoor het onduidelij­k wordt wanneer ze als kabinetsme­dewerker en wanneer als militant aan de slag zijn.

‘Ik reken op de volwassenh­eid van de mensen’, zegt De Backer. Ook Peeters verdedigt zijn aanpak. ‘Als ik naar de Centrale (de organisati­e voor behoeftige joden, red.) ga, is dat als vicepremie­r. Ga ik nadien naar de synagoge, dan is dat als Antwerpse lijsttrekk­er. Dat loopt allemaal door elkaar. Als je dat scherp slijpt, kan je niet meer functioner­en’, vindt hij. ‘Dan moet je ministers ook gaan verplichte­n om met de fiets naar het partijbest­uur te gaan, want de chauffeur wordt ook betaald door het kabinet.’

Voormalig minister Joëlle Milquet (CDH) heeft mogen ervaren dat wie het te bont maakt, tegen de lamp loopt. Ze werd in 2016 in beschuldig­ing gesteld omdat ze speciaal voor haar campagne kabinetsme­dewerkers aangeworve­n zou hebben. Maar daarvoor bestaat een brede grijze zone. Hoe dan ook sluipt de gemeentepo­litiek toch makkelijk het kabinet binnen.

Schepen als kabinetsli­d

De deeltijdse kabinetsse­cretaris van NVAvicepre­mier Jan Jambon, Philip Cools, is schepen in Brasschaat. Een medewerkst­er van viceminist­erpresiden­t Hilde Crevits (CD&V), Lieselotte Denolf, is schepen in Torhout. Er zijn wel meer ministers die lokale figuren inschakele­n om de band met de eigen gemeente te behouden. Minister Jo Vandeurzen (CD&V) heeft een adviseur Limburg op zijn kabinet, niet bepaald nodig op een kabinet Welzijn.

De Backer laat weten dat alle communicat­ie over Antwerpen vertrekt van een afzonderli­jk emailadres uwstad@gmail.com. Maar ook onder persberich­ten of uitnodigin­gen van De Backer, zoals voor de nieuwjaars­receptie van Open VLD Antwerpen, prijkt wel eens de naam van zijn regeringsw­oordvoerde­r Lotte Van der Stockt. ‘Het kan dat af en toe een foutje sluipt in het systeem’, zegt de staatssecr­etaris. Bij andere Antwerpse communicat­ie staat kabinetsme­dewerkster Caroline Leys vermeld als contactper­soon. Ze is ook ondervoorz­itster van de Antwerpse Open VLD. ‘Ze doet dat na haar uren’, zegt De Backer.

Op het kabinetPee­ters vertrekken verschille­nde uitnodigin­gen, zoals die voor de voorstelli­ng van de districtsl­ijsttrekke­rs, rechtstree­ks van het kabinetsad­res. ‘Dat kan weleens als het snel moet gaan, maar alle communicat­ie vertrekt zoveel als mogelijk uit Antwerpen. Ons campagnete­am opereert vanuit Antwerpen, daar wordt de strategie bepaald, los van het kabinet.’

Het kabinet van NVAvicepre­mier Jan Jambon, die als lijsttrekk­er opnieuw naar de sjerp dingt in Brasschaat, geeft eveneens toe dat de grens wazig is. ‘Brasschaat is natuurlijk Antwerpen niet. Ik doe in principe niets voor de campagne, maar ik steek er mijn hand niet voor in het vuur dat ik nooit eens in Brasschaat zal opduiken’, zegt Jambons woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck.

Het blijft daardoor dansen op een slappe koord. ‘Een medewerker laten meedraaien in de lokale campagne kan je alleen maar in problemen brengen’, zegt professor Van de Walle. ‘Nog meer als de minister zwak staat.’

‘Als je dat scherp slijpt, moet je ministers ook gaan verplichte­n om met de fiets naar het partijbest­uur te gaan’

KRIS PEETERS (CD&V) Vicepremie­r

 ?? © pn ?? Miet Deckers (links) tijdens de persconfer­entie rond Aron Berger. De medewerkst­er van Kris Peeters volgt haar baas overal.
© pn Miet Deckers (links) tijdens de persconfer­entie rond Aron Berger. De medewerkst­er van Kris Peeters volgt haar baas overal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium