De Standaard

Crevits stelt ambitie M-decreet bij

Er mogen weer meer kinderen naar het buitengewo­on onderwijs gaan. Minister Crevits past het Mdecreet aan ‘om het draagvlak te bewaren’.

- EVELINE VERGAUWEN

BRUSSEL I Goed een week na de clash tussen de NVA en CD&V over het Mdecreet (DS 12 april) past de Vlaamse regering de krijtlijne­n ervan aan. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) snoert zo de mond van de NVA’ers die riepen om stevige wijziginge­n, zoals onderwijss­pecialist Koen Daniëls en staatssecr­etaris Theo Francken. Volgens Crevits waren al lang bijsturing­en gepland én besproken binnen de meerderhei­d. Bij een kaasplank. Om maar te zeggen: de minister voelde zich koud gepakt.

Tijd voor revanche. De kern van haar plan voor het Mdecreet: in sommige omstandigh­eden zullen kinderen weer sneller naar het buitengewo­on onderwijs kunnen gaan. Zoals kinderen met zware gedragspro­blemen (type 3). Soms duurt het maanden voor zij van het gewoon naar het buitengewo­on onderwijs mogen overstappe­n. Want zonder diagnose geen inschrijvi­ng. Binnenkort zal ‘een vermoeden van een gedragssto­ornis’ volstaan voor een plaats in een buitengewo­on klasje. De diagnose blijft wél noodzakeli­jk om er te blijven.

Het aanbod breidt ook uit: 18 buitengewo­ne scholen zullen plaatsen voor leerlingen met gedragssto­ornissen of met een autismespe­ctrumstoor­nis inrichten. Het gewoon onderwijs krijgt dan weer extra hulp met een soort FASTteam bij (lichtere) gedragspro­blemen.

Voor kinderen met een lichte mentale beperking of met een ernstige leerstoorn­is is een plaats in het gewoon onderwijs niet meer hét streefdoel. En om toegang te krijgen tot een school type 2 (mentale beperking) verdwijnt de IQgrens van 60. ‘Werken met IQ is achterhaal­d’, zegt de minister.

Individuel­e beslissing

Omdat hierdoor allicht weer meer kinderen het buitengewo­on onderwijs zullen binnenstap­pen, verandert de financieri­ng. Het geld voor de ondersteun­ing van het Mdecreet in het gewoon onderwijs mag niet dalen. Ook niet als er meer leerlingen naar het buitengewo­on gaan. De toelage van het buitengewo­on onderwijs kan vanaf nu wél opnieuw stijgen.

Zo verandert de filosofie van het Mdecreet. Het doel lijkt niet meer een evolutie van buitengewo­on naar gewoon onderwijs. Wel een individuel­e beslissing op maat. Of zoals de NVA zegt: ‘Gewoon onderwijs als het kan, buitengewo­on als het moet.’ Crevits wil zo het draagvlak voor het Mdecreet bewaren. ‘We verlaten het idee van inclusie niet, maar we spelen korter op de bal’, zegt de minister. Ze zal de leerlingen­aantallen goed in de gaten houden. ‘We monitoren de CLB’s (die doorverwij­zen naar het buitengewo­on onderwijs, red.). Het mag niet de spuigaten uitlopen.’

De NVA is alleszins blij met de wijziginge­n. Daniëls: ‘Onze kritiek heeft haar effect niet gemist.’

‘Gewoon onderwijs als het kan, buitengewo­on als het moet’

KOEN DANIËLS (NVA) Vlaams Parlements­lid

 ?? © Bart Dewaele ?? Hilde Crevits: ‘We verlaten het idee van inclusie niet, maar we spelen korter op de bal.’
© Bart Dewaele Hilde Crevits: ‘We verlaten het idee van inclusie niet, maar we spelen korter op de bal.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium