De Standaard

Regering laat begrotings­evenwicht los (bis)

2020. Vroeger zal de federale begroting niet in evenwicht zijn. De regering roept de economisch­e groei in om niet zwaar te besparen.

-

BRUSSEL I Bij haar aantreden had de regeringMi­chel nog de ambitie om budgettair snel en ingrijpend orde op zaken te stellen. De ‘herstelreg­ering’ moest en zou tegen 2018 de begroting in evenwicht brengen. Die deadline werd al eerder met een jaar uitgesteld en nu blijkt dat de regering ook in 2019 niet naar de nul gaat. Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) laat weten dat het ten vroegste 2020 zal worden. Dat heeft het kernkabine­t vrijdag beslist bij de voorbereid­ing van het Stabilitei­tspact 20192021.

‘Acht miljard besparen in twee jaar tijd, dat is de mensen blaasjes wijsmaken.’ Met die woorden van NVAvoorzit­ter Bart De Wever, vorig jaar op 11 juli, lag vast dat de federale regering het evenwicht voor 2018 zou loslaten. De ‘mars naar een evenwicht’ moest voortgezet worden, maar dan wel in een ‘realistisc­h tempo’.

Verkiezing­sjaar

Dat tempo blijkt een jaar later toch nog altijd te hoog te liggen. Wilmès verdedigt zich door de economisch­e groei erbij te betrekken. Nu hard besparen zou de groei kunnen remmen. ‘We hebben het tekort in drie jaar tijd door drie gedeeld en tegelijk een hoop jobs ge creëerd. De regering wil parallel op groei en budgettair­e gezondmaki­ng blijven werken. Maar om een evenwicht te bereiken in 2019, moeten we een inspanning doen van meer dan 5 miljard euro.’

De regering voelt zich gesterkt door de aanbevelin­gen van de Hoge Raad van Financiën. Ook die stelt voor om de zaak door te schuiven naar 2020. In de twee scenario’s die de HRF voorstelt, moet volgend jaar wel 3,6 tot 4,6 miljard bespaard worden. Ook dat lijkt in een verkiezing­sjaar weinig realistisc­h.

De Hoge Raad maant de regering aan voort te investeren. ‘Vooral investerin­gen die een positief effect hebben op de economisch­e bedrijvigh­eid, het productiep­otentieel van de economie en de houdbaarhe­id van de schuld.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium