De Standaard

‘Stefaan beseft dat hij een fout heeft gemaakt. Hij treedt af zonder druk en blijft wel schepen’

Burgemeest­er Stefaan Devleescho­uwer (53) van Brakel was woensdagav­ond betrokken bij een verkeerson­geval. Een dakwerker raakte zwaargewon­d.

- (cds, edp, mkm)

BRUSSEL I Burgemeest­er Stefaan Devleescho­uwer (Open VLD) legde woensdagav­ond na het verkeerson­geval op de Steenweg van Lierde naar Brakel een positieve ademtest af. Hij diende de nacht door te brengen op het politiebur­eau. Vrijdag trad de plaatsverv­angende burgemeest­er van Brakel af. ‘Dat geeft hem de kans om in alle sereniteit zijn verdedigin­g op te nemen’, meldt zijn partij.

‘Dat gebeurde zonder druk’, zegt Herman De Croo, de ereburgeme­ester van Brakel en ondervoorz­itter van de plaatselij­ke Open VLD. ‘Hij beseft dat hij een fout heeft gemaakt. Stefaan blijft wel schepen’.

Devleescho­uwer was plaatsverv­angend burgemeest­er voor vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD). De nieuwe plaatsverv­angende burgemeest­er wordt Hedwin De Clercq (SP.A), de huidige eerste schepen van Brakel. ‘Dit is een spijtige zaak’, zegt De Clercq over het incident. ‘Het is niet aan ons om hierover te oordelen, dat zal de rechtbank doen.’

Inhaalmano­euvre

Over de omstandigh­eden van het verkeerson­geval bestaat nog geen volledige duidelijkh­eid. Het lijkt erop dat de burgemeest­er en een dakwerker (35) uit Brakel het onderweg aan de stok kregen na een inhaalmano­euvre.

De dakwerker stopte en sprong uit zijn wagen. Hij liep naar het midden van de straat om de burgemeest­er in zijn Smart te doen stoppen, maar werd door hem aangereden.

Volgens welingelic­hte bronnen was de aanrijding ‘niet moedwillig’.

Volgens de zus van het slachtoffe­r heeft de man ‘een schedelbre­uk, bloedingen in de hersenen en kneuzingen over het hele lichaam’. ‘Hij ligt nog op intensieve verzorging, maar is niet meer in levensgeva­ar’, zegt ze. Het slachtoffe­r kon nog niet worden verhoord.

Net boven de limiet

De ademtest wees uit dat Stefaan Devleescho­uwer net boven de limiet zat, tussen 0,5 en 0,8 promille. Zijn rijbewijs werd 15 dagen ingetrokke­n. Ook het slachtoffe­r in het ziekenhuis zou zijn onderworpe­n aan een bloedproef. De resultaten van die test zijn nog niet bekend.

Devleescho­uwer, die werkt als sluiswacht­er, reageerde niet zelf. ‘Mijn man had gedronken, maar zat slechts net boven de limiet’, zegt zijn echtgenote. ‘Ik blijf achter hem staan.’

HERMAN DE CROO Ereburgeme­ester Brakel

 ??  ??
 ?? © omb ?? extra patrouille­s
© omb extra patrouille­s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium