De Standaard

‘Laat koppels ook in rusthuis samenwonen’

-

BRUSSEL I ‘Het is fundamente­el dat je koppels niet uit elkaar haalt als ze al zo lang samen zijn.’ Dat zegt seniorenve­reniging Okra. Ook de Vlaamse meerderhei­dspartijen zijn bereid te onderzoeke­n of ze dat kunnen afdwingen bij de rusthuizen.

Het Nieuwsblad bracht gisteren het verhaal van Roger Lybaert uit Kontich die zijn vrouw na bijna zestig jaar huwelijk alleen moet laten in het rusthuis, omdat er voor hem geen plaats is. ‘Naarmate onze samenlevin­g vergrijst, zal dat meer en meer voorkomen’, zegt Johan Truyers van de Okrastudie­dienst.

De nieuwe regelgevin­g die sinds begin dit jaar van kracht is, volstaat volgens Okra niet. Die laat gezonde partners toe in het rusthuis zonder dat ze de plek innemen van een zorgbehoev­ende bejaarde. Bovendien betalen ze alleen hotelkoste­n en niet de dure dagprijs.

‘Maar het zijn de rusthuizen zelf die het initiatief moeten nemen om in speciale kamers voor koppels te voorzien’, zegt Truyers. ‘Ik twijfel er hard aan dat de meerderhei­d van de rusthuizen er zal in meegaan, want het impliceert een grote aanpassing van de infrastruc­tuur.’

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil de rusthuizen eerst de kans geven om zich te organisere­n naar de nieuwe regelgevin­g. Maar als er te weinig verandert, zijn CD&V, NVA en Open VLD bereid om te praten over een verplichti­ng.

(jsvm)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium