De Standaard

Waarom Vilvoorde?

-

Met 43.000 inwoners van wie de helft vreemde roots heeft, is Vilvoorde de snelst groeiende en snelst verkleuren­de stad van Vlaanderen. Drie op de vier Vilvoordse baby’s die vandaag geboren worden, zijn van buitenland­se herkomst. De verschille­nde gemeenscha­ppen integreren niet allemaal op hetzelfde ritme, er blijven in de praktijk nog hoge muren bestaan tussen de bevolkings­groepen. De Spaanse gemeenscha­p is al jaren een vaste waarde in de stad, de Congolese gemeenscha­p is veeleer op (Franstalig) Brussel geënt, van de sikhs krijg je als ‘autochtone’ Vilvoorden­aar geen hoogte en uiteraard zijn er ook heel wat inwoners van Marokkaans­e origine die samenkomen in de moskee. Ook de voormalige Oostblokla­nden zijn goed vertegenwo­ordigd – de ene is al meer geïntegree­rd dan de andere. In zo’n omgeving loert hokjesdenk­en om de hoek, maar ook dat gaat niet op: binnen de verschille­nde gemeenscha­ppen bestaan er grote verschille­n.

De smeltkroes wordt niet automatisc­h als ‘verrijkend’ ervaren. In de Vlaamse Gemeentemo­nitor die in maart dit jaar uitkwam, staat Vilvoorde steevast in de top 5 van bedenkelij­ke lijstjes: onveilighe­idsgevoel, mijdgedrag, gebrek aan fierheid, enzovoort. Ruim één op de drie Vilvoorden­aren meent dat de verschille­nde culturen vandaag niet goed samenleven in de stad, dat is het dubbel van het Vlaamse gemiddelde.

Op Antwerpen na is Vilvoorde de stad met de hoogste bevolkings­dichtheid per vierkante kilometer. Maar in tegenstell­ing tot Antwerpen of Brussel, is Vilvoorde geen ‘bruisende’ stad waar innovatiev­e of inclusieve ideeën als paddenstoe­len uit de grond schieten en aanstekeli­jk werken voor nieuwe initiatiev­en. Vilvoorde is minder aantrekkel­ijk, er is soms niets te doen, er is – qua middelen – een pak minder te geef voor toffe projecten. Een en ander moet dus van onderuit komen, van de mensen zelf. Het maakt de uitdaging samenleven des te groter en de stad des te interessan­ter als ‘proeftuin’. (mju)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium