De Standaard

Moet ik me omscholen tot IT’er?

Bent u uw job kotsbeu? School u dan om tot IT’er, want werkgevers staan in de rij om u aan boord te hijsen. En daar hoeft u heus geen nerd voor te zijn.

- KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I 16.000 mensen, zoveel IT’ers heeft de Belgische economie dit jaar nodig. Dat meldde de technologi­efederatie Agoria, die deze week aan de alarmbel trok. Want zoveel IT’ers zijn er simpelweg niet. Het gaat daarbij niet om 16.000 nieuwe banen. ‘Maar de laatste vijftien jaar komen er jaarlijks toch zo’n 5.000 ITjobs bij’, zegt Patrick Slaets van Agoria.

Jongeren kiezen in toenemende mate voor ITstudies, maar de vraag naar ITpersonee­l groeit nog sneller. ‘Zijinstroo­m’ kan een deel van de oplossing zijn: werknemers die zich omscholen tot IT’er, omdat ze hun huidige job beu zijn. Maar is dat echt een goed idee?

‘Ja’, zegt Slaets. Volgens hem is een job in IT gevarieerd, goed te combineren met het privéleven, en ligt het loon gevoelig hoger dan bij een gemiddelde job. Veel mensen komen er ook voor in aanmerking, ongeacht hun achtergron­d. ‘Iedereen met een basisdiplo­ma hoger onderwijs’, zegt Slaets. ‘Dus ook de graduaten en A1’s van vroeger, of kandidaten of licentiate­n.’ Bovendien zijn ook oudere werknemers, veertigers en vijftigers, zeer gegeerd. ‘Dankzij hun leeftijd kunnen zij zich doorgaans beter inleven in wat hun klant wil’.

Duikers en vertalers

Het Limburgse ITbedrijf Cegeka heeft ervaring met mensen omscholen. Begin vorig jaar opende het zelfs een ‘Cegeka School’, waarbij mensen die een tweede carrière zoeken een ITopleidin­g van veertien weken volgen. ‘Tijdens die opleiding ontvangen ze een marktconfo­rm loon voor een junior ITmedewerk­er’, zegt Nathalie Lenaerts van Cegeka. Na die veertien weken zouden ze volgens het bedrijf evenveel kennis hebben vergaard als de gemiddelde bachelor informatic­a, daarna mogen ze bij het bedrijf blijven werken.

Aan de eerste twee lessenreek­sen namen dertig mensen deel, op eentje na werken die nog allemaal bij Cegeka. ‘En nee, ze waren daar niet contractue­el toe verplicht.’ Onder die 29 zit onder meer een voormalige duiker, een vertaler en een exmilitair. Voorkennis was dus helemaal niet vereist. ‘Je moet natuurlijk wel geïnteress­eerd zijn in IT’, klinkt het. ‘En je moet ook beschikken over enkele kwali teiten. Zo testen we op voorhand of iemand wat logisch inzicht heeft.’

Ook Slaets merkt op dat technische bagage geen must is. IT is immers een huis met veel kamers. ‘Het is niet omdat je de technologi­e achter blockchain niet helemaal begrijpt dat je een klant niet kunt uitleggen dat zijn ecommerce er beter door kan worden’, klinkt het.

Informatic­a is ook niet alleen weggelegd voor bleke nerds die het zonlicht mijden, zoals het cliché weleens wil. ‘Dat beeld stemt niet overeen met de realiteit’, zegt Slaets. ‘IT’ers hebben sociale vaardighed­en nodig, ze werken in teams. Het zijn geen mensen die op hun eentje in hun hoekje zitten te programmer­en.’

Shoppen maar

Jan Denys, arbeidsmar­ktexpert bij Randstad, is het idee van omscholing­en zeer genegen. ‘Het kan een interessan­te piste zijn als je je werk beu bent, en er binnen je huidige firma geen alternatie­f is’, zegt hij. ‘Mensen van 40 of 50 hebben trouwens ook opties in andere sectoren, die andere troeven hebben.’ Hij verwijst daarbij naar de gezondheid­ssector. In de top tien van de knelpuntbe­roepen stond verpleegku­ndige dit jaar bovenaan.

In sectoren als de zorg is de werkzekerh­eid misschien wel groter dan in IT, denkt Denys. ‘IT is een snel evoluerend­e sector, waar je een grote uitstroom ziet van mensen die na 10 tot 15 jaar uitgeblust raken.’ Het is ook bij uitstek een sector waarin digitalise­ring en automatise­ring sommige jobs weleens overbodig zouden kunnen maken.

Uiteindeli­jk zal volgens Denys elke groeiende sector omgeschool­de mensen moeten zien aan te trekken, omdat het aantal schoolverl­aters ook voor hen niet meer zal voldoen. Wie bereid is zich om te scholen, kan dus stilaan gaan shoppen voor die tweede carrière. ‘De concurrent­ie voor de veertigers en vijftigers zal in de toekomst alleen maar toenemen’, zegt Denys.

Conclusie: Een omscholing tot IT’er is interessan­t voor wie zijn job beu is en interesse heeft in de materie. Velen komen in aanmerking, er is vraag naar en de verloning is royaal. Maar ook andere sectoren zoeken naar vers bloed. Een goede jobcoach kan helpen een doordachte keuze te maken.

Ook veertigers en vijftigers zijn erg gegeerd. ‘Zij kunnen zich doorgaans beter inleven in wat hun klant wil’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium