De Standaard

Van duizendjar­ige storm tot jongleren met zeenatuur

-

Klimaatopw­arming. Het nieuwe marien plan voor de Noordzee maakt voor de eerste keer ruimte voor de strijd tegen de klimaatopw­arming. Het zet de deuren open voor de aanleg van een groot kunstmatig eiland voor de kust van Knokke. Dat wordt gezien als een extra kustverded­iging tegen de verwachte stijging van de zeespiegel en de duizendjar­ige storm.

Natuur. In het Noordzeepl­an 20202026 wordt de Vlakte van de Raan ingekleurd als natuurgebi­ed. De milieubewe­ging dringt daar al lang op aan. De Vlakte van de Raan is een reusachtig­e zandbank van zo’n vijf kilometer uit de kust ter hoogte van Knokke-Heist. Het is een belangrijk rustgebied voor trekvogels. Tegelijk komt een ander natuurgebi­ed op zee onder druk, volgens de natuurvere­nigingen (DS 20 april). De nieuwe windenergi­ezone ligt immers pal op de plek van de Vlaamse Banken. In het marien plan 21042020 werd de beschermin­g daarvan nog opgevoerd door de visserij en de zand en grindontgi­nning terug te schroeven. De WestVlaams­e afdeling van de ondernemer­sorganisat­ie Voka pleit er, samen met de lobbyorgan­isatie van de offshorebe­drijven, dan weer voor om een nog veel groter deel van de Vlaamse Banken voor te bestemmen voor windenergi­e.

Innovatie. Het marien plan 20202026 reserveert een stukje Noordzee voor ‘mariene innovatie’. Daar kunnen bedrijven terecht die willen experiment­eren met golfslagen­ergie op volle zee, zeewier willen kweken of werk willen maken van aquacultuu­r zoals mosselen en oesters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium