De Standaard

De wereld draait in de ‘soup’

Elke minuut wordt een volle vuilniswag­en plasticafv­al in de zee gedumpt. Tegen 2030 zijn dat er zelfs twee. Hoe geraken we af van onze verslaving aan kunststof?

- TOM YSEBAERT

Het is goedkoop, het is licht, het is flexibel. We kunnen ons geen leven zonder plastic meer indenken. Je vindt kunststoff­en in tv’s, smartphone­s en auto’s, in je kleerkast en in je koelkast.

Plastic kende een ongeziene groei na de Tweede Wereldoorl­og. Die explosie ging hand in hand met de babyboom en de consumptie­maatschapp­ij. Die maakte producten betaalbaar en bracht ze zo binnen handbereik van miljoenen mensen. Maar in zijn massale karakter zat het milieudram­a al ingebakken.

Tot in onze mosselen

Kunststof gaat ontzettend lang mee. Maar dat voordeel is ook haar achilleshi­el. Als plastic in het milieu terechtkom­t, zitten we met een huizenhoog probleem. Het zal daar niet vanzelf verdwijnen, want het breekt niet af. Binnen honderden jaren zitten we er nog mee opgescheep­t.

Acht miljoen ton plasticafv­al komt jaarlijks in zee terecht. De grote drijvende vuilnisbel­ten op de oceanen zijn er de meest schrijnend­e uiting van. Maar ook de kleinste deeltjes, onzichtbaa­r voor het blote oog, ver spreiden zich alarmerend vlot. Tot in onze mosselen en dus op ons bord toe.

De popularite­it van het materiaal krijgt een deuk. Consumente­n ervaren het steeds meer als een plaag en zeggen stop. Ze eisen van de industrie en de supermarkt minder plastic en betere alternatie­ven, sturen hun verpakking­en terug naar afzender. Tegelijk groeit de wereldbevo­lking aan en bereiken steeds meer mensen een hogere levensstan­daard. Met meer plastic als haast onvermijde­lijk gevolg.

Is er ook nuttig plastic?

Het is maar één van de vele paradoxen die rond dit intrigeren­de maar controvers­iële materiaal hangen. Als correspond­ent zal ik in die plastic soup roeren. Er zijn vragen genoeg die op een antwoord wachten. Vanwaar komt al dat plastic? Welk is schadelijk, welk nuttig? Hoe groot zijn de gevolgen van de vervuiling voor mens en dier? Hebben we er echt zoveel van nodig? Kunnen we het afval recuperere­n en er iets zinnigs mee doen? Doen we het helemaal in de ban of leren we er verstandig mee omspringen? Genoeg stof tot nadenken voor wie met een latte in wegwerpbek­er uit de koffiezaak stapt.

De wereldbevo­lking groeit aan, steeds meer mensen bereiken een hogere levensstan­daard. Mét meer plastic als haast onvermijde­lijk gevolg

 ?? © nyt ?? Gesorteerd­e kunststof uit de ‘Great Pacific Garbage Patch’, vier keer zo groot als Californië.
© nyt Gesorteerd­e kunststof uit de ‘Great Pacific Garbage Patch’, vier keer zo groot als Californië.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium