De Standaard

Mag het een beetje meer zijn?

Het romantisch­e ideaal van de ene ware liefde blijft springleve­nd. Maar waarom houden dan zo weinig koppels stand? Of is het net de gevraagde exclusivit­eit die de liefde de das omdoet?

- EVA BERGHMANS

Zoon (8): ‘Een meisje in mijn klas is zot. Ze is verliefd op vier jongens tegelijk.’

Dochter (10): ‘Dat kan niet, dan is het nog niet voor echt. Dat zal ze wel leren als ze relationel­e en seksuele opvoeding krijgt.’

Geen speelveld zo smal als dat van de romantiek, bedacht ik toen mijn kinderen tijdens het avondeten over de ware liefde discussiee­rden. ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’: dat is nog altijd het dominante plaatje. Als je die ene ware gevonden hebt, ben je voor de rest van je leven onder de pannen.

Maar hoe kan dat romantisch­e ideaalbeel­d nog altijd zo dominant zijn in een wereld die tegelijk vol loopt met singles, friends with benefits, seriële monogamist­en, verwoede Tinderjage­rs, overspelig­e minnaars, nieuw samengeste­lde gezinnen en eeuwig op elkaar sakkerende koppels? Als er zoveel mensen afwijken van het klassieke pad, waarom bekijken we iedereen die ernaast loopt dan nog zo scheef?

Temptation

De monogamie is een vast onderdeel van het ideale plaatje. We vergapen ons als ramptoeris­ten aan Temptation Island, een programma dat ervan uitgaat dat seksuele trouw de ultieme relatietes­t is. Seks heb je met de ene ware, elke inbreuk op die regel is een voldoende reden om een relatie op te blazen.

Nochtans, legt de Belgische relatiethe­rapeute Esther Perel uit in haar jongste boek Liefde in verhouding, is overspel niet per se een teken dat je officiële relatie slecht zit (DS 14 februari). Verlangen kruipt graag waar het eigenlijk niet mag. Moeten levensgeze­llen per se van elkaar eisen dat ze elk verlangen naar een ander onderdrukk­en? Of kun je elkaar speelruimt­e gunnen zonder dat je komt?

De vraag of ware liefde per se exclusief moet zijn, dook de afgelopen jaren vaker en vaker op in mijn gesprekken met vriendinne­n en vrienden. Vooral wie lange tijd samen is, lijkt moeilijk te ontsnappen aan de vraag of het misschien wat meer mag zijn. Niet onlogisch, zegt Perel, in een tijd waarin we alles naar onze hand zetten, zoekend naar maximale zelfontplo­oiing en geluk. We willen van alles, maar in de liefde beperken we ons vrijwillig – of zelfs zonder nadenken, want het is de enige sociaal aanvaarde vorm. Wie het anders wil doen, wordt al snel als onverantwo­ord bestempeld. loyaliteit in het gedrang

Spreken en zwijgen over seks

Toch groeide de laatste jaren de groep ‘polyamoris­ten’, die, tegen het romantisch­e dogma in, wél geloven dat je meerdere liefdes tegelijk kunt beleven, en dat in alle openheid. Misschien bieden hun ervaringen wel een antwoord op al die dilemma’s van deze tijd, waarin zoveel wordt gesproken, en tegelijk ook zoveel gezwegen, over liefde, relaties en seks.

Praten, praten, praten: dat is wat polyamoris­ten doen, en dat is ook exact wat ik als correspond­ent ga doen. Ik klop aan bij mensen die in de liefde geloven, maar het idee van de ene ware hebben gelaten voor wat het is. En ik laat me vertellen wat de voor en de nadelen zijn, de uitgelaten momenten en de trieste, de vragen en de zekerheden. En wat ze doen met valentijn.

De vraag of ware liefde per se exclusief moet zijn, dook de afgelopen jaren vaker en vaker op in mijn gesprekken met vriendinne­n en vrienden

 ?? © Stuart Bradford/nyt ??
© Stuart Bradford/nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium