De Standaard

Is de wetenschap te links?

Draagt de wetenschap een vooringeno­men, linkse bril, zoals ter rechterzij­de graag wordt beweerd? Zijn er taboeonder­werpen waaraan niemand zich waagt? En in welke mate worden wetenschap­pers die onkiese vragen stellen of onwelgeval­lige waarheden opdiepen,

- HILDE VAN DEN EYNDE

Kind, zei mijn grootmoede­r altijd: doe je best op school. Dan kun je later je eigen geld verdienen en hoef je nooit afhankelij­k te worden van een man. Zelf was ze, amper veertien, in 1917 vanuit haar Zeeuwse geboortedo­rp naar Antwerpen gestuurd om te gaan ‘dienen’ bij een gezin uit de hoge burgerij. Dat ze daardoor haar goede verstand nooit heeft kunnen ontwikkele­n, daar heeft ze haar hele leven spijt van gehad.

Onwelgeval­lig besluit

Mij zat de tijdgeest mee, zodat ik haar raad heb kunnen opvolgen. Al ruim dertig jaar verdien ik mijn eigen kost, tot mijn en hopelijk ook uw tevredenhe­id. Ik word dan ook niet blij van stellingen als zou het feminisme per saldo nadelig hebben uitgepakt voor onze maatschapp­ij, of van suggesties dat de intelligen­tie van vrouwen gemiddeld lager zou liggen dan die van mannen. Toch mag van mij iedereen dat beweren – op voorwaarde dat hij met bewijzen komt. Ik ben niet bang van mijn eigen schaduw: kom maar op met die onderzoeks­resultaten.

Niet iedereen is het daarmee eens. Om geen voedingsbo­dem te bieden voor seksisme, schrikken veel onderzoeke­rs ervoor terug de kwestie ten gronde uit te zoeken. Want stel je eens voor dat …? Wegens het risico op ideologisc­h onwelgeval­lige conclusies wagen ze zich ook liever niet aan de vraag of mensen met een bepaalde culturele achtergron­d oververteg­enwoordigd zijn in misdaadsta­tistieken, of dat mensen die van geslacht willen veranderen misschien geesteszie­k zouden kunnen zijn. Kan voor die pudeur nog begrip worden opgebracht, kwalijker wordt het als onderzoeke­rs hun ideologie laten meewegen bij de interpreta­tie van onderzoeks­resultaten – in elk geval als die onderzoeke­rs in meerderhei­d eenzelfde ideologie aanhangen.

En dat is het geval, zo werd afgelopen najaar beweerd in een langlopend twistgespr­ek op de opiniepagi­na’s van deze krant. Sommige vakgebiede­n, vooral in de geesteswet­enschappen, zouden worden gedomineer­d door onderzoeke­rs met een linksprogr­essieve agenda en een pensée unique. Dat zou ertoe hebben geleid dat zwaarwicht­ige maatschapp­elijke kwesties, niet alleen in België maar ook daarbuiten, bewust of onbewust van de onderzoeks­agenda worden geweerd.

Staat er in academisch­e kamers een olifant, waar iedereen van wegkijkt? Daarover wil ik gaan schrijven. Hoe vrij zijn Vlaamse wetenschap­pers bij het uitkiezen van hun onderzoeks­thema's? Hebben zij blin de vlekken, zijn er heilige huisjes waaraan zij niet mogen of durven te raken? Worden wetenschap­pers die toch ideologisc­h gevoelige kwesties willen vastpakken, daarbij tegengewer­kt? Zo ja: in hoeverre schaadt een gebrek aan ideologisc­he diversitei­t het wetenschap­pelijke discours?

Zelf op zoek

Cijfers hierover zullen lastig te vinden zijn. Ik zal zelf moeten turven: welke thema’s pakken onze onderzoeke­rs vast? En welke niet? En waarom niet? Ik zal mijn antennes moeten uitsteken en gaan praten. Met onderzoeke­rs en hun hiërarchis­che oversten, met fondsenver­strekkers, met klokkenlui­ders, in de hoop dat zij openheid van zaken mogen en willen geven.

De vraag of wetenschap­sbeoefenin­g ideologisc­h bevooroord­eeld is, is geen verbindend onderwerp. Te vrezen valt dat ik met mijn artikels weinig vrienden zal maken, en dat er zowel links als rechts vallen voor me zullen worden opgezet om de berichtgev­ing te sturen. Ook karaktermo­ord, via de opiniepagi­na’s, is niet uit te sluiten. Maar daar moet een mens tegen kunnen in deze stiel. Zolang ik mijn best maar doe en mijn verstand gebruik, zou mijn oma het allang prima hebben gevonden. Zéker als ik en passant zo ook nog eens zelf mijn brood verdien.

Te vrezen valt dat ik met mijn artikels weinig vrienden zal maken, en dat er zowel links als rechts vallen voor me zullen worden opgezet

Het correspond­entschap ‘Taboes in de wetenschap’ begint in juni

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium