De Standaard

Arcade Fire mept ons de ring uit

- INGE SCHELSTRAE­TE

Arcade Fire

Gezien in Sportpalei­s Antwerpen op 19/4

Hebt u de drummer ooit al in de gaten ge houden bij Arcade Fire? Jeremy Gara heet die, en ook al krijgt hij af en toe versterkin­g van Regine Chassagne, hij moet toch zowat de hardst werkende man zijn in een band die zich altijd in een razende trance werkt. Tij dens meer dan één tournee bond de hele bende – donder dag waren ze met negen – een trommel voor bij elk mo ment dat ze geen ander instrument moesten bespelen.

Donderdag was het Will Butler (de broer van frontman Win) die naar zo’n trom mel greep voor ‘Rebellion lies’, en er was ook een percussion­ist die zich continu uit de naad werkte. In ‘Neighbor hood # 1 (Tunnels)’ mishandeld­e Will dan weer een tam boerijn, en Chassagne speelde ook syndrums, xylofoon en zelfs flessen. En altijd snellen de melodie en de zang van Win Butler en Regine een halve tel voor die ritmische motor uit, alsof ze bang zijn het leven te missen.

Het was nét niet zo geweldig als op Rock Werchter vorig jaar, maar toch uitstekend. Het geluid was vaak modderig, en ze waren weer zo eigenwijs om in het begin van de set een paar nummers te stoppen die zelfs zij niet kunnen redden, zoals ‘Peter Pan’. Maar wat speelde het duo ‘Neon bible’ / ‘Rococo’ prachtig met stemmingen en instrument­en.

Het podium was een boks ring midden in het Sportpalei­s, de negen muzikanten lie pen er door het publiek naar toe terwijl ze als boksers wer den aangekondi­gd; op de lichtkrant boven de ring verschenen reclames, één keer Regine Chassagne, cool op de keytar, met achter zich echtgenoot Win Butler.

werden we opgeroepen onze gsmlampjes aan te steken of verscheen de tekst karaokege wijs.

Arcade Fire is een stadion band geworden die soms de draak steekt met stadionban­ds. Dat werkt niet altijd, ook al omdat we hen zo graag zien als een bloedserie­us, elektrisch Leger Des Heils. Maar in ruil voor sche ve disconumme­rs als ‘Electric blue’ of ‘Sprawl II (Mountains beyond mountains)’ mogen ze ons altijd een Bijbel aansme

ren. In het kolkende ‘Ready to start’ wisten we even hoe ze het doen. Volwassen vrouwen zongen met tranen in de ogen mee ‘I would rather be alone than pretend I feel alright’ – terwijl ze zich de ziel uit het lijf dansten. Gara en Chassagne lieten het tempo in drie tellen stilvallen, en pikten het dan weer op. Ons hart klopte willoos op de maat van Chassagnes rode drumsticks.

Zalig, toch?

 ?? © Koen Bauters ??
© Koen Bauters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium