De Standaard

Op naar Spaanse politiek?

- INE ROOX Manuel Valls.

Manuel Valls, oudpremier van Frankrijk, overweegt om volgend jaar burgemeest­er van Barcelona te proberen worden.

BRUSSEL I De partij Ciudadanos (centrumrec­hts) heeft Manuel Valls uitgenodig­d om volgend jaar op haar lijst te staan in Barcelona, en zo een gooi te doen naar de burgemeest­erssjerp van de Catalaanse stad. Duikt Manuel Valls, na een rijk politiek leven in Frankrijk, straks in de Spaanse politiek? De oudpremier van Frankrijk, die altijd al tot de rechtervle­ugel van de Franse PS behoorde, gaf vrijdag toe dat hij over die vraag zal nadenken.

Manuel Valls is geboren in Barcelona en vroeg op zijn twintigste de Franse nationalit­eit aan. Maar Spanje, en zeker Catalonië, bleven altijd erg belangrijk voor hem. Valls is een uitgesprok­en tegenstand­er van de afscheurin­g van Catalonië – net als Ciudadanos. ‘Ik meng me in dit debat, omdat ik in Barcelona geboren ben en de zoon ben van een Catalaan’, zei Valls volgens El País. ‘Spanje is een democratis­che rechtsstaa­t met een van de meest democratis­che grondwette­n ter wereld, maar het is echt onmoge lijk dat Catalonië zijn unie met Spanje verbreekt.’ Valls is gere geld in Barcelona om er actie te voeren tegen de afscheurin­g van het rijke Catalonië van de rest van Spanje.

‘Is dit een grap?’

In Frankrijk reageren sommigen uit Valls’ entourage compleet verrast dat de oudpremier nu de Spaanse gemeentepo­litiek overweegt. ‘Is dit een grap misschien?’, zei Stéphane Le Foll, oudministe­r van Landbouw en woordvoerd­er van de regering die Valls als premier heeft geleid, tegen Le Figaro. Francis Chouat, de burgemeest­er van Valls’ woonplaats Evry, sluit dan weer geen enkel scenario uit. Hij wijst erop dat Valls erg betrokken blijft bij Spanje en bij Catalonië, maar dat hij zich tegelijk erg Frans voelt en het zijn stijl niet is om een mandaat te onderbreke­n. Valls is parlements­lid voor La République en Marche (LREM), de politieke beweging van president Emmanuel Macron. Het liberale Ciudadanos heeft zich voorgestel­d als mogelijke bondgenoot van LREM, bij de Europese verkiezing­en van mei 2019.

Valls is geboren in Barcelona en werd Fransman op zijn twintigste

 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium