De Standaard

Eindelijk een baan voor prins Charles

De Britse kroonprins Charles volgt koningin Elizabeth II op als hoofd van het Gemenebest.

-

BRUSSEL I Koningin Elizabeth, die vandaag 92 jaar wordt, is niet van plan met pensioen te gaan, maar ze lijkt nu wel een stap opzij te willen zetten als hoofd van de Commonweal­th.

‘Ik hoop oprecht dat het Gemenebest stabilitei­t en continuïte­it blijft bieden voor de komende generaties en heb beslist dat de prins van Wales deze belangrijk­e taak zal overnemen’, zei de Queen donderdag. Het gaat om een symbolisch­e titel, die niet via familieban­den wordt doorgeven.

De leiders van het Gemenebest, dat 53 Britse exkolonies verenigt, bespraken de kwestie vervolgens achter gesloten deuren en volgens de Britse media gaan ze akkoord met het voorstel van Elizabeth. Eerder raakte al bekend dat zowel de Britse premier Theresa May als haar Canadese collega Justin Trudeau de kandidatuu­r van Charles steunde.

Het is wel nog niet duidelijk wanneer de koningin het stokje zal doorgeven.

Elizabeth werd in 1952 het hoofd van de Commonweal­th na de dood van haar vader, koning George VI. Die richtte het Gemenebest in 1949 op. Leden zijn onder meer Canada, India en Australië. In totaal verenigt de Commonweal­th 2,4 miljard mensen. (belga)

‘Ik heb beslist dat de prins van Wales deze belangrijk­e taak zal overnemen’

ELIZABETH Britse koningin

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium