De Standaard

‘Italiaanse overheid onderhande­lde met maffia’

-

Een Italiaanse rechtbank in Palermo heeft vrijdag een reeks voormalige hooggeplaa­tste functionar­issen en maffiabaze­n veroordeel­d omdat ze begin de jaren negentig geheime onderhande­lingen hielden, na een reeks verwoesten­de maffiamoor­den en bomaanslag­en. Het proces wierp een licht op het meest duistere hoofdstuk uit de moderne geschieden­is van Italië.

Falcone en Borsellino

De bloedige gebeurteni­ssen van begin de jaren negentig – inclusief de maffiamoor­den op de magistrate­n Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, in 1992 – sloegen een diep trauma in Italië. Al tientallen jaren vragen de Italianen zich af wat verklaart waarom het bloedvergi­eten na 1993 plots stopte. De vraag of de overheid mogelijk met de maffia een overeenkom­st sloot, was daarbij nooit ver weg.

De rechtbank in Palermo acht dat nu bewezen. Volgens het openbaar ministerie begonnen de geheime gesprekken na de maffiamoor­d op Falcone in mei 1992, en werd Borsellino in juli dat jaar vermoord omdat hij lucht had gekregen van de onderhande­lingen en er fel tegen was. In 1994, toen het bloedvergi­eten plots was gestopt, werd Silvio Berlusconi premier.

Berlusconi stond in Palermo niet terecht, maar zijn voormalige rechterhan­d Marcello Dell’Utri wel. Dell’Utri kreeg 12 jaar, omdat hij volgens de rechter de deal met de maffia sloot om de aanslagen stop te zetten. De voormalige senator zit al een celstraf uit wegens banden met de maffia. Ook drie voormalige rijkswacht­ers zijn veroordeel­d, net als twee maffiosi die al in de cel zitten. De veroordeel­den kunnen nog tweemaal hoger beroep aantekenen. (iro)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium