De Standaard

Alle EU-ambassadeu­rs verzetten zich tegen China, behalve eentje

In een ongewoon bijtend rapport waarschuwe­n 27 EUambassad­eurs dat het Chinese ‘Belt and Road’project slecht is voor de Europese Unie.

- GISELLE NATH

BRUSSEL I Het Belt and Road Initiative (BRI) is overweldig­end te noemen: een wereldwijd investerin­gproject voor infrastruc­tuur en informatie­technologi­e. China noemt dit graag de nieuwe ‘Zijderoute­s’: pijpleidin­gen, wegen, bruggen, internetka­bels, havens en industriet­erreinen. Dit is de 21steeeuws­e versie van het naoorlogse Marshallpl­an, maar dan twaalf keer groter. En net als bij de VS indertijd staat dit project ten dienste van China’s eigen politieke macht en eigenbelan­g.

Maar het Europese verzet tegen BRI neemt vorm aan. De Europese ambassadeu­rs in China schieten BRI af in een ongewoon bijtend rapport. Het document, dat het Duitse Handelsbla­tt kon inkijken, zegt dat BRI overwegend Chinese, door de staat gesubsidie­erde bedrijven ten goede komt. ‘Europese bedrijven hebben er niets mee te winnen’, klinkt het.

Hoewel niet totaal onverwacht is die uitspraak toch een slag in het gezicht van Europese bedrijven. Velen onder hen hoopten, los van politiekst­rategische overweging­en, een aanbestedi­ng uit China’s BRIfondsen mee te pikken. Tot nu toe ging 80 procent van dat geld naar Chinese bedrijven.

Wraak

‘Met BRI probeert Peking de globaliser­ing naar zijn hand te zetten’, menen de ambassadeu­rs. Ze zeggen ook dat BRIproject­en ingaan tegen de Europese klemtoon op vrijemarkt­werking. Zo is er bijvoorbee­ld te weinig transparan­tie in de aanbestedi­ngsprocedu­res. Ook vinden ze dat China de Europese landen uit elkaar speelt door leiders elk apart onder druk te zetten bij officiële bezoeken. Die bilaterale aanpak, waar China om bekendstaa­t, botst met het idee van een Europese Unie met één stem.

Het beste bewijs daarvan is dat Hongarije het rapport niet onderteken­de. Het land heeft een nieuwe spoorlijn tussen Belgrado en Boeda Bij een bezoek van premier Orban in Peking, in mei vorig jaar, worden de in stelling gebracht.

 ?? © afp ?? Hongaarse en Chinese vlag
© afp Hongaarse en Chinese vlag

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium