De Standaard

‘We moeten opletten dat we belangrijk­e infrastruc­tuur niet uitverkope­n aan een dictatuur’

-

pest uitbesteed aan de Chinezen, maar dat project ligt even stil nu de Commissie het onderzoekt.

Parlements­lid Ivo Belet, van de Europese christende­mocraten EVP, ziet geen enkele positieve kant aan BRI in Europa. ‘Landen zoals Hongarije en zelfs Slovakije, die overhoop liggen met de Commissie, zijn geneigd om bijna als wraak de deur open te zeten voor Chinees geld. Zo ontstaan Chinese invloedssf­eren in onze achtertuin en dat is het laatste wat de EU nu nodig heeft. Vandaar ook de oproep om bepaalde Balkanland­en, die de lokroep van Chinees geld horen, vroeger toe te laten treden.’

21 miljard vs 700 miljard

Staat die politieke bekommerni­s dan niet in de weg van mogelijk interessan­te investerin­gen (en moderniser­ing) via bijvoorbee­ld joint ventures? Belet: ‘Het is beter dat Europa hier zelf investeert, niet China. We moeten opletten dat we belangrijk­e infrastruc­tuur niet uitverkope­n aan een dictatuur.’ Volgens Belet moet de EU het zogenaamde ‘Junckerfon­ds’ (een investerin­gsfonds van 21 miljard dat privaat geld moet aantrekken) daarom stevig uitbreiden bij de volgende begroting.

Maar Europese staten die allemaal een begroting in evenwicht willen, zijn geen alternatie­f voor de minstens 700 miljard euro van China. Bovendien is muurtjes bouwen rond de EU niet eens meer genoeg. Voormalig Portugees minister Bruno Maçaes waarschuwt Europa voor de langetermi­jngevolgen. ‘Andere landen zullen hun industriee­l en handelsbel­eid aanpassen aan China, en niet meer voor ons produceren’, zei hij aan de economisch­e nieuwssite Borderlex. ‘Onze bedrijfske­tens zullen verstoord raken. We moeten duidelijke­r aanwezig zijn in CentraalAz­ië en Azië.’ Maçaes hoopt dat de EU zich niet simpelweg afkeert van BRI, maar het project naar haar eigen hand probeert te zetten.

De Commissie bereidt wetgeving voor om investerin­gen in strategisc­he sectoren te screenen en zo nodig tegen te houden. De EVP, de grootste fractie, zou volgens Belet nog strengere amendement­en willen toevoegen. Maar kleinere landen zijn tegen meer controle door de Commissie. In juli volgt er topoverleg tussen China en de EU.

IVO BELET Europarlem­entslid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium