De Standaard

Recordcijf­ers voor toerisme

De provincie VlaamsBrab­ant scoort toeristisc­he recordcijf­ers. Het aantal overnachti­ngen steeg met meer dan tien procent en het logiesaanb­od zelfs met meer dan zestien procent.

-

VLAAMSBRAB­ANT I Het toerisme in VlaamsBrab­ant maakte van 2017 een absoluut topjaar met de meeste overnachti­ngen ooit. Ook het aanbod is sterk gestegen.

Uit de voorlopige cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat er in 2017 in VlaamsBrab­ant 2.032.932 overnachti­ngen werden geregistre­erd, een toename met 10,3 procent ten opzicht van 2016. De stijging is er zowel dankzij de zakenreizi­gers als de toeristen die komen voor ontspannin­g. In heel Vlaanderen was die toename gemiddeld 5,7 procent. De terugval na de aanslagen in Brussel en Zaventem is weggewerkt.

Rust en landschap

‘Steeds meer verblijfst­oeristen komen naar het Hageland of de Groene Gordel voor de rust en het landschap, om er te wandelen of te fietsen’, zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeer­de voor Toe Gedeputeer­de Monique Swinnen (links) presenteer­de de cijfers in vakantieve­rblijf Bogaerde in Bekkevoort.

risme.

Toerisme VlaamsBrab­ant deed een online bevraging en daaruit blijkt dat twee op de drie logiesuitb­aters een bezetting hadden die even goed of zelfs beter was dan in de paasvakant­ie van vorig jaar. 71 procent verwacht voor de rest van 2018 een goede bezetting

Sinds 1 april 2017 is het nieuwe logiesdecr­eet van kracht. Dat ver

eenvoudigt de administra­tie voor wie toeristen tegen betaling laat overnachte­n. Tussen 1 april 2017 en 1 april 2018 telde Toerisme Vlaanderen 130 nieuwe aanmelding­en van logiesuitb­aters uit VlaamsBrab­ant, een stijging met 16,4 procent in een jaar tijd. ‘Het aantal toeristisc­he logies bedraagt nu 923’, zegt Swinnen. ‘De provincie zit duidelijk in de lift.’ (hns)

LEUVEN I De installati­e van de parkeersen­soren op de nieuwe shop&goplaatsen op het Smolderspl­ein in hartje Leuven is compleet fout gegaan.

Op vraag van de handelaars besliste het Leuvense stadsbestu­ur onlangs om extra shop&goplaatsen te installere­n op het Smolderspl­ein. De voorbije weken kon er al gratis en onbeperkt geparkeerd worden, omdat de nieuwe ver keersborde­n aangaven dat er geen parkeersch­ijf nodig was en de sensoren nog niet geïnstalle­erd waren. Sinds vrijdag zijn er wél sensoren, maar de installati­e ervan is niet zoals het moet.

Op de parkeerstr­ook werden vrijdag vijf parkeervak­ken geschilder­d. Normaal moest er in het midden van elk parkeervak een sensor staan die registreer­t wanneer een auto aankomt en weer wegrijdt. Als een auto te lang blijft staan, krijgt de parkeerwac­hter een melding en kan die een boete uitschrijv­en. Vreemd genoeg zijn die sensoren niet in het midden van de vakken geplaatst, maar wel op de grens van de vakken, waardoor ze auto’s die er parkeren niet registrere­n.

Schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A) kan niet lachen met de fout. ‘De installate­urs zijn snel en zonder nadenken te werk gegaan. Onze technische dienst moest eerst die vakken schilderen, en dan pas kwamen de sensoren. Maar de firma is ze sneller komen plaatsen, zonder ons te verwittige­n’, zegt Robbeets.

Het stadsbestu­ur heeft de firma er al op aangesprok­en. ‘Ze zullen de sensoren op eigen kosten weer moeten uitbreken en op de juiste plaats zetten,’ zegt Robbeets.

In afwachting blijft het er gratis parkeren. ‘Onze parkeerwac­hters hebben momenteel geen enkel middel om te bewijzen hoelang een auto er staat.’ (hsb, tab)

 ?? © hns ??
© hns

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium