De Standaard

Wat als de voetbalclu­b het bier bant uit de kantine

Apartheid en samenleven in proeftuin Vilvoorde

- MARJAN JUSTAERT FOTO’S GERT VERBELEN

Zaterdagoc­htend, 9.30 uur. Op de voetbalvel­den van sportterre­in De Drie Fonteinen lopen kleine jongetjes vinnig achter de bal. De jeugdploeg­en van Sporting Club Vilvoorde spelen hun tweeweke lijkse thuismatch, in dezelfde kleuren als RSC Anderlecht. Met minstens vier, vijf clubs is Vilvoor de een echte voetbalsta­d. Niet zel den ontpoppen jongeren met een migratieac­htergrond zich tot de sterspeler van hun ploegje. De Vil voordse Rode Duivel Yannick Car rasco, met zijn Spaanse en Portu gese roots, is hun grote held.

Voetbal verbindt, al is vandaag op het veld de mix een beetje zoek. De jeugdspele­rtjes van SC Vil voorde hebben allemaal een mi gratieacht­ergrond. Nochtans streefde het BelgischMa­rokkaan se bestuur bij de oprichting van de club in 2014 expliciet een gezonde mix na. De club kreeg subsidies als sociaal project, de sportterre­inen moesten een ontmoeting­splaats zijn voor Vilvoordse jongeren van allerlei slag en soort, hun ouders, familieled­en, vrienden en kennis sen.

Maar. Een jaar na de oprichting besloot het bestuur van SC Vil voorde geen alcohol meer te schenken in de cafetaria. De te genstand was groot. ‘Soumission!’, luidde het bij de autochtone be volking. ‘Dit gaan we toch niet to lereren, dit gaat te ver.’ ‘We moe ten de seculiere samenlevin­g ver dedigen.’ En: ‘We gaan de sharia toch niet invoeren, zeker?’, aldus voetbalvad­ers Herman, Patrick en Jo. Ook de Vilvoordse schepen van Sport Kevin Vincke (NVA) reageerde verbolgen. ‘Ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben om te drinken wat hij of zij wil, dus ook een pintje bier. Ik ben opgegroeid in het voetbal en heb nooit anders gekend dan dat er na de match een pint werd gedronken.’

Witte kindjes aantrekken is er niet gemakkelij­ker op geworden, anno 2018 telt de club er nauwelijks. De autochtone­n sturen hun kinderen naar deelgemeen­te Peutie, doordat hun oudere vriendjes er al spelen gaan nieuwe voetballer­tjes er ook makkelijke­r heen en zo wordt de vicieuze cirkel in stand gehouden. De realiteit? De witte ouders die op zaterdagoc­htend naast het veld staan in De Drie Fonteinen zijn bezoekers.

‘Het blijft moeilijk’, zegt Said El Boubsi van Sporting Club. ‘Een paar weken geleden is nog een hele groep bezoekers uit woede de kantine buiten gelopen. Ze zijn gewoon op de parking gaan staan, uit protest tegen het feit dat we geen bier serveren.’

Het bestuur toont zich opvallend bereid om erover te praten – met iedereen. Voorzitter Carime Fnine is een vriendelij­ke, welbespraa­kte man, in het dagelijkse leven verkoopt hij tweedehand­swagens. ‘Dat mensen eraan moeten wennen, is normaal’, beseft Fnine.

 ??  ?? Op voetbalvel­d De Drie Fonteinen spelen de jongens van Sporting Club Vilvoorde hun tweewekeli­jkse thuismatch. In de kleuren van RSC Anderlecht.
Op voetbalvel­d De Drie Fonteinen spelen de jongens van Sporting Club Vilvoorde hun tweewekeli­jkse thuismatch. In de kleuren van RSC Anderlecht.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium