De Standaard

Vlucht Soros voor Orban?

De HongaarsAm­erikaanse miljardair en filantroop George Soros overweegt te vertrekken uit Boedapest. De strijd met Viktor Orban gaat naar een hoogtepunt.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HONGARIJE ROELAND TERMOTE

BOEDAPEST I Nee, hij zou er absoluut niet rouwig om zijn als de Open Society Foundation van George Soros Boedapest zou verlaten. ‘U zult begrijpen dat ik er geen traan om zal laten.’ Zo reageerde de Hongaarse premier Viktor Orban op het nieuws dat een van zijn belangrijk­ste critici overweegt zijn stichting uit Hongarije weg te halen.

De Open Society Foundation van de Amerikaans­Hongaarse miljardair en filantroop is Orban al langer een doorn in het oog. Soros financiert ngo’s die vluchtelin­gen bijstaan en organisati­es die de democratie in OostEuropa versterken. En laat nu net in Hongarije de Fideszpart­ij een steeds autoritair­der koers varen, onder het steeds strakkere leiderscha­p van Orban zelf.

De premier ontketende een ongeziene laster en intimidati­ecampagne tegen Soros. Diens stichting zou de poort voor massaimmig­ratie openzetten, tegen de wil van de Hongaarse bevolking in. Met een nieuwe wet, ‘Stop Soros’, wil de regering ngo’s die vluchtelin­gen helpen, nog meer aan banden leggen. Ze zouden voortaan 25 procent belastinge­n moeten betalen op buitenland­se donaties en een overheidss­creening moeten ondergaan, in naam van de na tionale veiligheid. Het wetsvoorst­el voorziet ook in boetes voor wie niet meewerkt en is zo verregaand dat de Europese Commissie Hongarije voor het Europees Hof van Justitie heeft gedaagd.

Vrolijke barak

Een woordvoerd­er van de Open Society Foundation vertelde het persagents­chap Reuters dat de stichting inderdaad verschille­nde opties overweegt. Een beslissing om al dan niet te vertrekken, zou pas vallen als het parlement de nieuwe ‘Stop Soros’wet effectief goedkeurt.

Maar ook zonder de nieuwe wet gaat de jacht op het ‘Sorosnetwe­rk’ onverminde­rd voort.

Volgens Márta Pardavi, mensenrech­tenadvocaa­t en codirecteu­r van het door de OSF gefinancie­rde Helsinkico­mité, vertoont de haar omringende realiteit allengs meer trekjes van de communisti­sche jaren tachtig. ‘Toen Hongarije de vrolijkste barak in het socialisti­sche kamp genoemd werd en het leven tamelijk comfortabe­l was, maar je beter niet luidkeels over politiek sprak.’

Een dag na de verkiezing­szege van Orban verscheen Pardavi’s portret in het journaal van TV2, het grootste regeringsg­ezinde commerciël­e televisies­tation van het land. In een schema stond ze als spin in een web tussen journalist­en, politici en medewerker­s van diverse ngo’s – volgens TV2 allemaal politieke stoottroep­en van George Soros.

Twee dagen later prijkte Pardavi op een lijst van ‘Sorosmense­n’ in het weekblad Figyelö, een van de vele media die onlangs in handen zijn gekomen van Orbans vertrouwel­ingen. Nadat afgelopen zaterdag tienduizen­den Hongaren hadden meegelopen in een protest tegen Orban, pakte het TV2journaa­l groot uit met de reactie van een van zijn ministers: dat de betoging werd georgani

Steun uit Bahrein

‘Absurd en surrealist­isch’, zegt Pardavi in haar kantoor. ‘Hoe moet je daarop reageren? Sommige mensen op de Figyelölij­st vinden het geruststel­lend om te doen alsof het niet ernstig is. Maar dat is het wel.’

Net voor de verkiezing­en nam het Sorosverha­al een mysterieu ze wending. Het Helsinkico­mité ontving een email van een hedgefonds uit Bahrein. Dat wilde naar eigen zeggen praten over investerin­gen in liefdadigh­eidsprojec­ten voor vluchtelin­gen. Pardavi: ‘We voelden dat er iets fout zat, dat soort mails krijgen we nooit.’ On derzoeksjo­urnalisten identifice­erden het fonds als dekmantel voor een operatie om compromitt­erende informatie los te weken over organisati­es die gelinkt kunnen worden aan Soros en Hongarije.

Medewerker­s van soortgelij­ke organisati­es kregen dezelfde verzoeken. De gesprekken met mensen die wel op de uitnodigin­g ingingen, werden gelekt naar de Israëlisch­e krant The Jerusalem

Post en naar Hongaarse regeringsg­ezinde media. Een ervan was een gesprek met Balázs Dénes, directeur van een in Duitsland gevestigde burgerrech­tenngo. Daarin had hij het over briefings waarmee hij de Duitse regering wilde overhalen actie te ondernemen tegen Hongaarse wetgeving die het werk van ngo’s bemoeilijk­t. Het gesprek werd door Orbáns woordvoerd­er aangegrepe­n als bewijs van ‘antiHongaa­rse operaties van het Sorosnetwe­rk’.

Existentië­le dreiging

Pardavi noemt het jongste wetsvoorst­el van de Hongaarse premier ‘een existentië­le dreiging’: ‘De helft van onze activiteit­en betreft vluchtelin­gen.’ Ze heeft er geen vertrouwen in dat haar organisati­e een licentie krijgt. En zelfs met een licentie dreigt verlamming van het dagelijkse werk van de ngo, zegt ze, door de enorme administra­tieve rompslomp en het stigma dat binnenland­se partners zal afschrikke­n. Buitenland­se donoren zijn verontrust door het vooruitzic­ht van screenings en het afstaan van een kwart van hun geld.

Volgens Pardavi is het voorstel onderdeel van een strategie die bedoeld is om kritische stemmen ‘uit te hongeren en te wurgen’. Pardavi: ‘Wij leveren gratis juridische bijstand aan mensen die ontslagen worden omdat ze hun politieke mening uiten. Als we daar geen middelen meer voor hebben, zullen mensen zich kwetsbaard­er voelen en worden ze ontmoedigd om deel te nemen aan het publieke debat.’

Bovendien vreest Pardavi dat de wet als model zal dienen. ‘Nu gaat het over migratie, maar als de regering straks een ander thema kiest, kan ze de wet makkelijk uitbreiden naar andere domeinen.’ En wat meer is, gewone burgers maken zich er weinig zorgen over. ‘Wie zich niet uitspreekt over bepaalde kwesties, ondervindt geen concrete dreiging’, zegt Pardavi. ‘Maar ook die burger wordt op een dag wakker in een apathische samenlevin­g.’

‘Hongarije vertoont meer en meer trekjes van de jaren 80, toen je beter niet luidkeels over politiek sprak’

MÁRTA PARDAVI Mensenrech­tenadvocaa­t

‘De strategie van Orban is erop gericht kritische stemmen uit te hongeren en te wurgen’

MÁRTA PARDAVI Mensenrech­tenadvocaa­t

 ??  ?? Viktor Orban zou niet rouwig zijn om Soros’ vertrek. ‘U zult begrijpen dat ik er geen traan om zal laten’, zei de Hongaarse premier.
Viktor Orban zou niet rouwig zijn om Soros’ vertrek. ‘U zult begrijpen dat ik er geen traan om zal laten’, zei de Hongaarse premier.
 ?? © Bernadett Szabo/reuters ??
© Bernadett Szabo/reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium