De Standaard

Merkel krijgt er geduchte tegenstand­er bij

In Duitsland heeft de SPD rijzende ster Andrea Nahles als nieuwe voorzitter gekozen. Zij moet de partij opnieuw relevant maken.

- CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Op voorhand werd gefluister­d dat het mooi zou zijn, mocht Andrea Nahles op het SPDcongres met 75 procent van de stemmen de nieuwe voorzitter van de Duitse sociaaldem­ocraten worden. Nahles behaalde gisteren maar 66,35 procent. Haar tegenkandi­date Simone Lange, die zich als de kandidaat van de vernieuwin­g had geprofilee­rd, ging met bijna een derde van de stemmen aan de haal.

Het geeft nog maar eens aan hoezeer de SPDleden snakken naar veranderin­g. In maart vond een op de drie leden ook al dat de partij niet in de regering moest stappen. Hun partij had bij de laatste parlements­verkiezing­en het slechtste resultaat ooit behaald.

Op apegapen

Andrea Nahles (47) weet wat haar te doen staat: nu zij het nieuwe gezicht van de partij is, moet er ook een nieuw elan komen. De sociaaldem­ocratie ligt, op enkele uitzonderi­ngen na, in Europa op apegapen en is wanhopig op zoek naar een politieke marsrichti­ng die haar weer relevant kan maken.

Met maar 66 procent van de stemmen, vragen critici zich af of Nahles wel voldoende draagvlak zal hebben om de partij op een nieuw spoor te zetten. Het is ook nog niet duidelijk welke richting ze wil uitgaan.

Hoe kan de partij weer grote bevolkings­groepen aanspreken, zonder in te binden op haar principes? Hoe kan ze haar oude kiezers terughalen die zowel naar Die Linke en Die Grünen zijn gegaan als naar de populistis­che Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD)? Het is een thema waarmee bijna alle sociaaldem­ocraten worstelen.

Nahles staat bovendien in een spreidstan­d. Haar partij heeft in de regeringMe­rkel enkele sleutelmin­isteries gekregen, waaronder Financiën, Buitenland­se Zaken en Arbeid. Zij zal erover moeten wa ken dat de SPD deze regeerperi­ode zeer zichtbaar is. Maar regeren betekent normaal ook compromiss­en sluiten en de vraag zal zijn hoever de SPDministe­rs willen gaan om de regeringMe­rkel staande te houden. Het is niet evident voor een partij om zich duidelijk te profileren én tegelijk een trouwe coalitiepa­rtner te zijn.

Maar in haar eerste toespraak als nieuwe partijvoor­zitter zei Nahles dat ze zou bewijzen dat het mogelijk is om tegelijk in de regering te zetelen én de partij te vernieuwen.

Buiten de lijntjes

Bondskanse­lier Merkel krijgt er een geduchte tegenstand­er bij. Er wordt nu al zwaar aan Merkels rechterkan­t getrokken door conservati­eve christende­mocraten van de CSU, de zusterpart­ij van de CDU die zich als doel heeft gesteld om de AfD de wind uit de zeilen te halen. De SPD, die een betere werking van de Europese Unie hoog in het vaandel draagt, botst op de behoudsgez­indere christende­mocraten, die de roep om meer solidarite­it tussen de eurolanden met argusogen bekijken.

Nu krijgt Merkel er bij de SPD een voorzitter en fractielei­der bij, die er alles aan zal doen om de partij een duidelijk profiel te geven. Nahles heeft Merkel al gewaarschu­wd dat ze een ‘oncomforta­bele partner’ zal worden.

Vorige week vertelde de belangrijk­e SPDpolitic­us Carsten Schneider het persagents­chap Bloomberg dat Andrea Nahles ervoor gekozen heeft om geen lid te worden van de regeringMe­rkel, net om zich niet te moeten inhouden in haar kritiek op voorstelle­n van de bondskanse­lier. Nahles is ook aan het werken aan een groep invloedrij­ke politici, die samen met haar – maar los van de regering – over visie en beleid moet waken. Het lijkt er dus op dat de nieuwe SPDvoorzit­ster zich ver buiten het coalitieak­koord zal wagen om het profiel van haar partij in de verf te zetten.

Vergeet niet dat Nahles, in vergelijki­ng met Angela Merkel nog vrij jong is. Met haar 47 jaar heeft ze nog een lange politieke loopbaan in het verschiet. Ze kan de komende jaren gebruiken om aan haar zichtbaarh­eid te werken en de bevolking te tonen dat haar partij wel degelijk op de politieke agenda weegt.

Bondskanse­lier Merkel is 63 en aan haar laatste ambtstermi­jn bezig. Zij moet deze regeerperi­ode constant laveren tussen links en rechts in haar coalitie. Ze heeft daarbij ook nog een mondig, kritisch parlement tegenover zich, waarin de winnaars van de verkiezing­en de oppositie vormen. Nu komt daar nog Andrea Nahles bij, die geen kans mag laten liggen om te tonen dat de SPD er in Duitsland wel degelijk toe doet.

Nahles staat met haar SPD in een spreidstan­d. Het is niet evident voor een partij om zich te profileren én een trouwe coalitiepa­rtner te zijn

Nahles heeft Merkel al gewaarschu­wd dat ze een ‘oncomforta­bele partner’ zal worden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium