De Standaard

NIET MET ONS GELD

- KAREL VERHOEVEN

De shock toen vijf jaar geleden 1.100 arbeiders omkwamen in een Bengalese fabriek die werkte voor westerse kledingmer­ken, de grootste ramp met textielarb­eiders ooit, hoorde bij de onttoverin­g van de globaliser­ing. Hoeveel duizenden kilometers per container er ook liggen tussen de arbeiders en ons, gezellig winkelende consumente­n, wij zijn met elkaar verbonden. Wij dragen verantwoor­delijkheid voor de kinderen en uitgebuite arbeiders die onze kleren maken. ‘De markt’ ontheft ons daar niet van, integendee­l, de gederegule­erde markt drijft ons naar het laagste punt, naar zo goedkoop mogelijk.

Sindsdien horen we de mantra dat wij als consumente­n onze verantwoor­delijkheid horen op te nemen. Dat moeten we beslist doen. Handel naar je waarden. Koop geen Tshirt voor 10 euro. Toch is die mantra op de keper beschouwd cynisch. De consument wordt macht toegedicht, maar in realiteit heeft hij er geen. De wereldhand­el produceert lekker goedkope consumptie door sociale wetgeving te ontlopen, lonen onredelijk laag te houden en niet de reële milieukost­prijs te betalen, en de consument moet dat systeem onder druk zetten door zichzelf met het vingertje te wijzen. De consument moet zich bovendien grondig informeren. Spotgoedko­pe kleding mijden biedt geen enkele garantie. Ook achter dure mode of Europese labels schuilen sweatshops. Kom dan maar eens te weten of je meehelpt aan uitbuiting. Hoe breed beschikbaa­r is het alternatie­f?

Kan het verwondere­n dat de individuel­e consument niets gedaan krijgt? Vijf jaar na de ramp in Bangladesh hebben de grote kledingpro­ducenten de fabrieken veiliger gemaakt, ze riskeren dus geen prstorm meer, maar de arbeidsvoo­rwaarden zijn er niet billijker op geworden. In de textiel blijft uitbuiting troef.

Veel correcties op ongebreide­lde wereldhand­el zijn geïnspiree­rd door de hunker om opnieuw basiscontr­ole te verwerven. Ook protection­isme à la Trump gaat over zelfbesche­rming. Van de eigen industrie, desnoods ten nadele van de eigen consument. Maar alles om het goedkoopst elders laten produceren, maakt niet voorspoedi­g. In die nieuwe tijdgeest moet het niet zo moeilijk zijn om sociale en ecologisch­e minimumnor­men af te dwingen. De eis daartoe komt dan niet van consumente­n, maar van burgers. Als genoeg burgers het onaanvaard­baar vinden dat de kleren die ze dragen, zijn gemaakt door uitgebuite kinderen, liggen grote hefbomen klaar. Aan de regeringen van dit land om de plechtige beloftes die ze over faire productie hebben gedaan, na te leven. Is daar eigenlijk nog iemand tegen?

De consument wordt macht toegedicht, maar in realiteit heeft hij er geen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium