De Standaard

Voor 31 euro zijn we bereid Facebook op te geven

We gebruiken ze dagelijks zonder nadenken. En zonder daarvoor te betalen. Maar hoeveel zijn email, Google en Facebook ons nu eigenlijk waard? Veel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Al gaat niets boven een toilet. Gratis zoekmachin­es zijn ons 1.200 euro per

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

BRUSSEL I Hoeveel zouden we u moeten betalen om een maand lang Facebook niet te gebruiken?

Dat is wat drie onderzoeke­rs – Erik Brynjolfss­on, Avinash Gannamanen­i en Felix Eggers – te weten trachtten komen met korte online enquêtes op grote schaal. Om de vraag zo concreet mogelijk te maken, legden ze internetge­bruikers slechts twee keuzes voor: toegang tot Facebook behouden of één maand zonder Facebook en een compensati­e. Er werd per vraag gevarieerd in de hoogte van de compensati­e.

Wat blijkt? De helft van de (Amerikaans­e) Facebookge­bruikers is bereid om een maand toegang af te geven voor een compensati­e van 38 dollar (31 euro). Of dat bedrag na het privacysch­andaal nog altijd zo hoog ligt, moet nieuw onderzoek uitwijzen.

Uit het onderzoek blijkt dat we aan andere onlinedien­sten veel meer belang hechten dan aan Facebook. Een doorsneege­bruiker waardeert het gebruiken van zoekmachin­es (dus niet alleen Google) op omgerekend 14.000 euro per jaar, of bijna 1.200 per maand. Dat is bijna veertig keer meer dan Facebook.

Email is 6.800 euro per jaar waard, digitale kaarten bijna 3.000 euro. Die diensten zijn vaker onmisbaar, bijvoorbee­ld omdat ze nodig zijn voor het werk.

Met stok achter de deur

De bedragen lijken erg hoog, maar toch zijn het waarschijn­lijk onderschat­tingen, zegt Felix Eggers van de Rijksunive­rsiteit Groningen. ‘De vragen zijn hypothetis­ch: de keuze heeft geen gevolgen.’ Daarom pasten Eggers en zijn collega’s het onderzoek aan. Ze gaven aan dat ze een op de 200 respondent­en zouden uitloten, en de keuze daadwerkel­ijk zouden toepassen. ‘We verplichtt­en sommige mensen om Facebook voor een maand te verlaten, en controleer­den of ze in die maand inderdaad niet inlogden. Als we de vraag zo stelden, lagen de bedragen om een dienst op te geven een pak hoger.’

Sowieso moeten de schattinge­n met een korrel zout genomen worden, geven de onderzoeke­rs toe. Ze stelden de vragen aan tienduizen­den mensen, maar om betrouwbaa­rdere resultaten te krijgen zijn er veel meer respondent­en nodig.

Vrienden = 700 euro/jaar

Dat een doorsneege­bruiker 14.000 euro zou eisen als hij een jaar lang niet op een zoekmachin­e zou kunnen, betekent evenwel niet dat hij bereid is om datzelfde bedrag te betalen om het wél te gebruiken. ‘We weten uit andere studies dat de bereidheid tot betalen lager ligt’, zegt Eggers. ‘Dat hangt sterk van het inkomen af. Als iemand geen inkomen heeft, wil hij voor niets betalen.’

Zoekmachin­es, email en sociale media lijken in het dagelijkse leven onmisbaar, maar niet zo onmisbaar als het kleinste kamertje in huis. De onderzoeke­rs peilden immers ook naar de waardering van nietdigita­le zaken, zoals vrienden en toiletten. Om een jaar lang geen vrienden in levenden lijve te zien, volstaat een compensati­e van amper 700 euro. Om een jaar lang niet langer toiletten in huis te hebben, wil de doorsnee Amerikaan een compensati­e van 282.000 euro. En ja, ook dat is waarschijn­lijk een onderschat­ting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium