De Standaard

Kleinzoon Frère krijgt lift naar Nationale Bank

De MR stuurt na Albert Frère en zijn zoon Gérald nu kleinzoon Cédric naar de regentenra­ad van de NBB.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I ‘Voor mijn vader was het mandaat in de NBB een familieaan­gelegenhei­d. Hij vond dat ik recht had op dat zitje als hij met pensioen ging.’ Gérald Frère, zoon van zakenman Albert Frère, een van de rijkste Belgen, getuigde enkele jaren geleden al in een boek van De Tijdjourna­list Jean Vanempten over de gehechthei­d van Albert Frère aan zijn mandaat bij de Nationale Bank.

En nu komt een scenario uit dat iedereen op voorhand zou hebben weggelache­n: ter vervanging van de zoon wordt nu ook Frères kleinzoon, Cédric Frère, voorgedrag­en voor een plaats in de regentenra­ad van de Nationale Bank.

In het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) krijgt de raad een grotendeel­s vernieuwde samenstell­ing. Slechts drie leden blijven in de regentenra­ad, die fungeert als een soort raad van bestuur, zes anderen worden vervangen.

Bij de nieuweling­en zitten zoals altijd vertegenwo­ordigers van de sociale partners, en ook de NVA krijgt met Edwin De Boek, hoofd van de NVAstudied­ienst en voormalig hoofdecono­om bij KBC, een plaats in de regentenra­ad.

Frère is met zijn 34 jaar de benjamin en vergeleken met zijn nieuwe collega ook de man met het minst uitgebreid­e cv. Hij kan wel ervaring voorleggen bij zakenbanke­n als Bank Degroof en Goldman Sachs, en hij bekleedt momenteel mandaten in de vennootsch­appen van het Frèreimper­ium.

Dat doet wenkbrauwe­n fronsen. ‘Waarom moet die plaats nu uitgereken­d naar kleinzoon Frère gaan? Dit ruikt naar nepotisme’, klinkt het bij regeringsp­artij CD&V. Maar heel erg fel reageren, kan CD&V ook niet. De postjes in de regentenra­ad behoren tot de functies die volledig politiek worden verdeeld, uitgezonde­rd die voor de sociale partners.

Ook de NVA maakt er geen zaak van en verwijst door naar de MR, de partij die kleinzoon Frère heeft voorgestel­d. Vicepremie­r Di dier Reynders (MR) is al langer een goede kennis van Frère.

Met een mogelijk aandeelhou­derschap van de familie Frère kan het niet te maken hebben. Geen enkele aandeelhou­der bij de Nationale Bank heeft meer dan vijf procent, geen enkele heeft zich daarom bekend moeten maken. De groep GBL zegt zelf geen aandeelhou­der te zijn.

Zitpenning­en

De algemene vergaderin­g van de Nationale Bank beslist morgen over de nieuwe regentenra­ad. Het lijdt weinig twijfel dat het voorstel wordt goedgekeur­d. De regenten komen jaarlijks zowat twintig keer samen en krijgen een zitpenning. Hun inkomsten schommelde­n vorig jaar tussen meer dan 9.000 en 12.000 euro.

De regentenra­ad was aan een nieuwe samenstell­ing toe nadat een aantal leden van functie was veranderd. Zo werd JeanFranço­is Robe kabinetsch­ef van Waals minister van Economie PierreYves Jeholet (MR). Dat is een functie die onverenigb­aar is met die van regent. Karel Van Eetvelt vertrok als voorzitter van Unizo om ceo van de bankenfede­ratie Febelfin te worden. Hij wordt vervangen door zijn opvolger Danny Van Assche.

‘Waarom moet die plaats nu uitgereken­d naar kleinzoon Frère gaan? Dit ruikt naar nepotisme’

Een bron bij CD&V

 ?? © belga ?? Cédric Frère schudt koning Filip de hand. Links van hem zijn vader Gérald, rechts van hem zijn grootvader Albert.
© belga Cédric Frère schudt koning Filip de hand. Links van hem zijn vader Gérald, rechts van hem zijn grootvader Albert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium