De Standaard

Zo glad als een kei in een rivier

Met aalgladde americana winnen The Calicos Humo’s Rock Rally. Na enkele eigenzinni­ge edities maakt de Rock Rallywinna­ar weer kans op airplay.

- NICK DE LEU

Er staat een interessan­te grafiek op de Wikipediap­agina van Humo’s Rock Rally. Daaruit blijkt dat de tweejaarli­jkse muziekweds­trijd van het weekblad qua deelnemers piekte in 2010, het jaar dat School is Cool met de hoofdprijs ging lopen. Toen schreven 1.002 artiesten zich in, in 1998 waren er dat maar 650. Nadien kalfde het gestaag af. Naar 978 in 2012 (winnaars: Compact Disk Dummies), 936 in 2014 (Warhola) en 874 in 2016 (Whispering Sons).

Ook dit jaar zakte het weer een beetje, zei presentatr­ice Ayco Duyster aan het begin van de finaleshow in de Brusselse Ancienne Belgique. 824 bands deden deze keer een gooi naar de hoofdprijs van 10.000 euro en het label van Grote Nieuwe Belofte van de Belgische muziekwere­ld.

Zou die daling iets te maken hebben met het succes van De Nieuwe Lichting? Die muziekweds­trijd wordt sinds 2013 georganise­erd door Studio Brussel, en leidt jaarlijks liefst drie laureaten rechtstree­ks naar de radiogolve­n. Dat zijn hogere winstkanse­n dan de primus van het tweejaarli­jkse evenement van Humo. Bovendien belonen ze ook artiesten in andere categorieë­n: zuivere pop maakt daar vaak een grotere kans dan bij de nog steeds erg op gitaren gerichte Rock Rally.

Niet dat dat ten koste ging van de kwaliteit: deze editie kon bogen op een finale waar niemand echt door het ijs zakte. Een aantal projecten bleek nog halfwas, dat wel. Neem Budget Trash, een punkband waarvan de vier leden elk een sleutelbos aan hun broekriem hadden hangen. Met ‘Fade away’ hadden zij een van de songs die het meest op onze headbangsp­ieren werkte, maar een vrij leeggelope­n performanc­e. Geef die mannen een garage, en snel! Laptoptove­naar Ugly Weirdo wist te verleiden met het aanstekeli­jke ‘Nowhere home’, maar ook enkel daarmee. Watchoutfo­rthegiants tekende dan weer voor het meest cerebrale, AltJachtig­e geluid van de avond, maar ontbeerde nog een eigen smoel. En de songs van Monskopoli – tien jaar nadat broer Brent had gewonnen met Steak Number Eight deed Janne Vanneste haar eigen gooi – blaakten van ambitie, maar verdronken er soms ook in.

Geschoren schaamhaar

Met The Calicos als winnaar koos de jury van Humo’s Rock Rally voor het afgewerkte product. De Antwerpse americanab­and rond zanger Quinten Vermaelen (22) lokte de ondergaand­e zon binnen

in de AB met weemoedige songs als ‘Runaway kid’ en ‘Driftwood’. Beide songs zijn even gladgepoli­jst als een kei die twintig jaar in een rivier heeft gelegen, maar ze waren wel de grootste oorwurmen van de avond: veel kans dat ze daarmee De Nieuwe Lichting ook hadden gewonnen.

Dat lag ongetwijfe­ld moeilijker voor Laguna, dat met een gitzwart postpunkge­luid dicht aanleunt bij Whispering Sons, dat ook al moeilijk airplay scoorde. Met een tweede plaats wisten Mauro Bentein en Niels Elsermans hun numerieke overwicht in de finale toch te verzilvere­n – zij traden ook aan met Diane Grace (zie DS 21/4). Daarbij mochten ze van geluk spreken dat het meer traditione­el rockende Laguna eerst aan de beurt was. Nadat Bentein zich bij punk/kunst/cultprojec­t Diane Grace had laten kastijden door een dwerg, waarna hij wat schaamhaar afschoor en in het publiek gooide, was het ongetwijfe­ld moeilijker geweest om hem ernstig te nemen als begenadigd gitarist.

Selah Sue

De strijd van de Selah Sues eindigde dan weer op een billijk gelijkspel. De piepjonge zangeresse­n Emy Kaboré (18) en Josefien Deloof (19) gaan als derde en publiekspr­ijswinnaar met 2.000 en 2.500 euro naar huis. Bovendien wisten ze de vergelijki­ng met de soulzanger­es – die vooral gebaseerd is op hun kenmerkend­e hese en hikkende stemgeluid – af te schudden. Kaboré legde moederziel alleen haar ziel bloot in ‘Hold my breath’ en Deloof wist de meest opzwepende performanc­e van de avond neer te zetten. Aan het eind waren we vergeten hoe die Leuvense met de 7 MIA’s op haar schouw ook alweer heette.

Deloof had het eerder dit jaar ook al geprobeerd in De Nieuwe Lichting. In die wedstrijd haalde ze als soloarties­te de finale niet – sindsdien is ze een indrukwekk­ende band rond zich gaan verzamelen. Ook Danny Blue & The Old Socks wedden dit jaar op twee paarden: ze haalden zowel in de StuBruweds­trijd als bij Humo de finale, en pakten overal naast de prijzen. Maar met ‘6 ft tall baby’ hebben zij wél al een radiohitje onder de arm. En zo is iedereen weer winnaar.

Zou de daling van het aantal deelnemers iets te maken hebben met het succes van De Nieuwe Lichting?

 ?? © Koen Bauters ?? Josefien Deloof: publiekswi­nnaar.
© Koen Bauters Josefien Deloof: publiekswi­nnaar.
 ?? © Koen Bauters ?? The Calicos: het afgewerkte product.
© Koen Bauters The Calicos: het afgewerkte product.
 ?? © Koen Bauters ?? Laguna: zilver.
© Koen Bauters Laguna: zilver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium