De Standaard

Oude doos

-

De steeds boller wordende bloemknopp­en van de sering in mijn tuin liegen niet: het is straks weer mei en Moederdag. Wie met moeders samenleeft, weet dat het cadeau maar beter met zorg wordt gekozen. Koude blikken na een fout cadeau kunnen lang kil zijn.

Gelukkig zijn er de prbureaus om Vlaanderen te voeden met inspiratie. We kregen van zo’n ijverig prbureau een mail binnen die ons ‘5 outofthebo­xcadeaus voor Moederdag’ beloofde.

‘Verdient jouw mama het om dit jaar extra in de bloemetjes gezet te worden?’, begon de mail. ‘Wel, laat dat boeketje dan één keer voor wat het is en kom eens origineel uit de hoek voor Moederdag.’ En wat stond op dat originele cadeaulijs­tje? Een soepmaker, een robotstofz­uiger en een minikeuken­robot om dips en tapenades te maken.

Een stofzuiger voor Moederdag! Een ding om soep te maken dat na een maand al stof kan liggen vergaren! Als dat al out of the box denken is, dan wil ik zelfs niet weten hoe oud en versleten de oorspronke­lijke doos was. Gelukkig stonden er ook nog een wifiverste­rker en een slimme speaker op het lijstje of we kregen helemaal het idee dat moeder de vrouw weer zo snel mogelijk aan de haard moet.

Voor de boze feministe in u denkt dat die belegen stereotype­s van een van het patriarcha­at doortrokke­n vent komt: het mailtje in kwestie werd verstuurd door een jonge vrouw. Een vrouw die dus zonder enige ironie mannen raad geeft als: ‘Geef de belangrijk­ste vrouw in jouw leven meer vrije tijd dankzij deze robotstofz­uiger’. Ik heb een betere tip: gun de belangrijk­ste vrouw in je leven meer vrije tijd door zelf te stofzuigen. Of nog beter: koop elektronis­che dienstench­eques – iedereen blij. Kun je die meteen vanuit je luie zetel aanvragen dankzij die nieuwe wifiverste­rker.

Of geef haar toch maar bloemen. Die hoeft ze tenminste niet te mixen tot een dip, af te stoffen of in een soep te draaien.

Je zou bijna denken dat moeder de vrouw weer zo snel mogelijk aan de haard moet

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium