De Standaard

Alternatie­ve titel: geilig hard

Theater ‘Heilig hart’, een tragikomed­ie als een lang uitgesponn­en dubbeldate, is vederlicht­e kost.

- GILLES MICHIELS

Elke levensfase verdient zijn eigen crisis. De twee jonge koppels uit Heilig hart tonen hoe de opvolger van de quarterlif­ecrisis er zou kunnen uitzien: ze zijn nog te jong voor hun tweede jeugd, maar ook niet klaar voor een volwassen leven waarin huisje, kindje en de nodige relationel­e blutsen hen met de voeten op de grond zetten.

Hun tragiek wordt verbeeld in het decorontwe­rp: een ronddraaie­nd platform vol pilaren, waarop de personages in tegenwijze­rzin moeten lopen om recht voor het publiek te blijven staan. Zo bieden ze weerwerk aan de tijd, want in deze tempel van de kinderlijk­e idylle is hun gestoei nog zonder consequent­ies.

Doelloos draaien

Compagnie Cecilia, het gezelschap van Arne Sierens, is waan zinnig populair in thuisstad Gent – nog voor de première was de speelreeks uitverkoch­t. Dat kan liggen aan de plaatselij ke tongval waarin de Ceciliaact­eurs (Anemone Valcke, Robrecht Vanden Thoren, Gilles De Schryver en Linde Carrijn) onop houdelijk kwebbelen. Of aan de scheuten seks die Sierens gretig in het rond strooit, want zijn personages worden meer dan eens bronstig van JeanYves Evrards opruiende score – een zeldzaam lichtpunt.

Aan de uitwerking van Heilig hart – Geilig hard zou een betere titel zijn – ligt het niet. Het drama had zich tussen de lijnen van deze plezante boel kunnen situeren, maar liever dan psychologi­sche diepgang serveert Sierens een orgie. Als gevolg missen zijn personages fond en grijpen ze te pas en te onpas terug naar overbodige danspasjes, die in het claustrofo­bische decor ook visueel niet tot hun recht komen. Uiteindeli­jk is Heilig hart zoals dat voortdende­rend rad van de tijd waarop het zich afspeelt: het blijft doelloos draaien, en wij willen terug.

 ?? © rr ?? Vaak zijn ze bronstig.
© rr Vaak zijn ze bronstig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium