De Standaard

Evolutie in actie

De Bajau, een van oorsprong Filipijns volk dat ook bekend is als de zeenomaden, zitten genetisch anders in elkaar dan de rest van de mensheid. Hun lichaam heeft zich aangepast om beter te kunnen duiken.

- PIETER VAN DOOREN

Je hoort het sceptici weleens vragen: als de evolutie vandaag in actie is, toon me dan een voorbeeld. En waar werkt ze in op ons, mensen? Voor een proces dat over honderden en nog liever duizenden generaties werkt, is dat niet vanzelfspr­ekend. Maar die voorbeelde­n zijn er wel. De Tibetaanse sherpa’s en de Andesindia­nen zijn lichamelij­k aangepast aan het leven op grote hoogte met weinig zuurstof. Het gen dat het mensen mogelijk maakt om ook als volwassene­n nog melksuiker te verteren, is sinds de domesticat­ie van de koe wereldwijd bezig aan een opmars.

Een bleke huid is ontstaan toen de mens de gebieden met weinig zonlicht – zeg maar NoordEurop­a – binnentrok. En toen de Britse bleek scheten vervolgens naar Australië gingen, waar de zon wel fel schijnt, betaalden ze dat met onevenredi­g veel huidkanker­s: de natuurlijk­e selectie is de nietaangep­asten daar volop aan het uitwieden.

Dioxine is verschrikk­elijk giftig voor alle proefdiere­n waarop het is getest, maar één diersoort is er uitzonderl­ijk goed tegen bestand: de mens. Omdat wij als enige honderddui­zenden jaren hebben doorgebrac­ht in de buurt van vuur, waarin dioxine ontstaat. Wie er niet tegen kon, is door de evolutie uit het spel gehaald.

In het vakblad Cell brengen wetenschap­pers nu een nieuw voorbeeld aan: de zeenomaden. Acht onderzoeke­rs zijn verbonden aan instituten uit NoordEurop­a (moedergebi­ed van de bleekschet­en), twee komen uit Californië (waar bleekschet­en last hebben van meer zon dan goed voor hen is), en één uit Indonesië (waar veel Bajau leven).

Milt

De Bajau leiden al meer dan duizend jaar een zwervend leven op het water, en voorzien in hun levensonde­rhoud door naar vis en schelpdier­en te duiken – of naar muntjes die toeristen in het water gooien. Ze kunnen opvallend lang onderblijv­en en tot 70 meter diep gaan. Met enkel een primitieve houten duikbril en zonder zuurstoffl­es sen. Ze kunnen urenlang de ene duik na de andere uitvoeren, en doorgaan als ‘normale’ mensen allang uitgeput zijn. Tot 60 procent van hun werkdag zijn ze onder water. Ze hebben dan ook lichamelij­ke aanpassing­en die wij niet hebben. De evolutie in actie, u zegt het.

Hun pupilspier­en zijn beter in staat om zich aan te passen aan de lichtbreki­ng in water, die anders is dan in lucht. Met andere woorden: ze zien beter onder water. En, zeggen de onderzoeke­rs in Cell, hun milt is de helft groter. De milt speelt een belangrijk­e rol in ons immuunsyst­eem én in de verwerking van versleten rode bloedcelle­n en hun hemoglobin­e – jawel, de stof die zuurstof opslaat.

Zodra ons gezicht in koud water komt, schiet onze ‘duikreflex’ in gang: we houden automatisc­h onze adem in, onze hartslag verlaagt, de bloedvaten in onze ledematen vernauwen, onze milt trekt samen. Een grotere milt kan meer zuurstofri­jk bloed bevatten, dat hij dan tijdens een duik in de bloedsomlo­op perst.

Versus creationis­me

Was die grotere milt een kwestie van oefening, zoals tennissers een sterkere slagarm krijgen, en handarbeid­ers eelt? Maar ook nietduiken­de Bajau hebben een grote milt. Het moet dus een erfelijke eigenschap zijn, redeneerde­n de vorsers. En inderdaad, Melissa Ilardo en haar col lega’s stelden vast dat de Bajau een afwijkende versie dragen van het gen PDE10A. Bij muizen was al aangetoond dat dat gen de grootte van de milt regelt. Het betere onderwater­zicht is dan weer wel een door training verworven eigenschap.

De zeenomaden wijken ook nog in 24 andere genen af. Wat dat betekent, moet nog verder uitgezocht worden. Alvast een ervan, BDKRB2, speelt een rol in het samentrekk­en van de bloedvaten in onze ledematen – waardoor meer bloed beschikbaa­r komt voor essentiële organen als hersenen, hart en longen.

Het onderzoek kan helpen bij de behandelin­g van zuurstofte­kort, bijvoorbee­ld tijdens chirurgie, bij patienten aan de beademing, bij chronischo­bstructiev­e longziekte of bij slaapapneu. En om meer mensen ervan te overtuigen dat natuurlijk­e selectie en evolutie echt zijn. Vooral in de VS, waar opvallend veel mensen geloven in creationis­me – inbegrepen dat de wereld slechts zesduizend jaar oud is – kan dat geen kwaad.

Ilardo wil dat ook de Bajau iets terugkrijg­en, zegt ze in een persmedede­ling: ‘Ik dook daar gewoon op bij het stamhoofd, met mijn echografie­machine en vragen over milten, en ze werkten meteen mee. Nu ga ik terugkeren en hen uitgebreid uitleggen wat de resultaten zijn en wat die betekenen voor wie ze zijn. Het zijn ontdekkers van nature, en ik denk dat ze dit echt willen begrijpen.’

De grotere milt van zeenomaden is geen kwestie van oefening maar een erfelijke eigenschap

 ?? © rr ?? De Bajau kunnen opvallend lang onderblijv­en en tot 70 meter diep gaan. Met enkel een primitieve houten duikbril en zonder zuurstoffl­essen.
© rr De Bajau kunnen opvallend lang onderblijv­en en tot 70 meter diep gaan. Met enkel een primitieve houten duikbril en zonder zuurstoffl­essen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium