De Standaard

‘Ofwel ben ik dood, ofwel zit ik in een heel slechte situatie’

Een bloedmooie prinses, een Franse exgeheim agent, een Finse sportcoach, oorlogssch­epen en helikopter­s. Dat zijn de basisingre­diënten van een zaak die Dubai in de ban houdt.

- ANNSOFIE DEKEYSER © rr

‘Help ons, alsjeblief. Ik hoor mannen buiten, ze zijn aan het schieten.’ Dat is het laatste teken van leven dat de Britse advocate Radha Stirling (via de telefoon) hoorde van haar cliënte Latifa bint Mohammed bin Rashid alMaktoum. Haar naam is een mondvol, noblesse oblige. Ze is de 32jarige dochter van de emir van Dubai, eveneens premier van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Sinds 4 maart is er geen spoor meer van haar. Op het bericht van een anonieme bron na, die beweert dicht bij de emir te staan. De bron stelt dat prinses Latifa terug thuis is bij haar familie en dat het uitstekend met haar gaat. Dat is bezwaarlij­k geruststel­lend te noemen.

‘Schiet mij dood’

Latifa alMaktoum wou koste wat het kost haar land en de verstikken­de greep van haar vader ontvluchte­n. Dat weten we uit een videoboods­chap die ze opnam en die haar advocate ver spreidde na het onrustwekk­ende telefoontj­e. ‘Als je deze video aan het bekijken bent, dan is dat slecht nieuws. Ofwel ben ik dood, ofwel verkeer ik in een heel, heel slechte situatie.’

‘Ik wil mijn leven terug, ik wil vrijheid. Mijn vader belichaamt het pure kwaad. Hij is verantwoor­delijk voor de dood van zoveel mensen.’ Latifa mag sinds 2000 Dubai niet verlaten, mag niet met de auto rijden en wordt 24 uur op 24 bewaakt. Ze beweert ook misbruikt te zijn door de entourage van haar vader.

Detained in Dubai, een Britse organisati­e die naar eigen zeggen steun biedt aan slachtoffe­rs van onrecht in de VAE, maakte het nieuws over de vermissing bekend. Volgens hen is de vluchtpogi­ng mislukt en is de prinses op gewelddadi­ge wijze ontvoerd op bevel van haar vader.

In een persconfer­entie namen voor malig Frans geheim agent Hervé Jaubert en Fins sportcoach Tiina Jauhiainen het woord. Zij zeggen dat ze samen met Latifa aan boord waren van Het vluchtschi­p van Latifa alMaktoum (l.) is volgens twee getuigen het Amerikaans­e zeilschip Nostromo. Dat was het vluchtschi­p waarmee Latifa in Oman zou zijn vertrokken. Het plan was om in India aan land te gaan en dan naar de VS te vliegen.

Rookbommen en traangas

De betrokkene­n verklaren dat het schip is geënterd door vijf marinesche­pen. ‘Mannen in volledige gevechtsui­trusting, inclusief machinegew­eren, stormden binnen. Ze gebruikten rookbommen en traangas, we kregen blinddoeke­n en handboeien om. Daarna arriveerde­n tien special forcesagen­ten uit de Emiraten met helikopter­s. We waren ervan overtuigd dat ze ons zouden executeren. Daar dreigden ze ook mee. Latifa werd weggedrage­n, terwijl ze schopte en schreeuwde: “Schiet mij hier dood, breng me niet terug naar de VAE”.’ De Indiase kustwacht zegt niets af te weten van de operatie.

Iedereen, behalve de prinses, zou zijn gevangen gehouden en gedwongen bekentenis­sen af te leggen alvorens ze werden vrijgelate­n.

De dochter van de sjeik is een ervaren skydiver. Een hobby die ze deelt met Jauhiainen. De beste vriendinne­n vatten het plan op in Amerika politiek asiel voor Latifa aan te vragen, iets wat twee advocaten uit de VS bevestigen aan persagents­chap AP.

De familie Maktoum is een van de rijkste en meest invloedrij­ke in de VAE. De sjeik zou minstens dertig kinderen hebben, onder wie drie dochters met de naam Latifa. Deze Latifa is op haar zestiende al eens gevlucht en teruggevon­den, met drie jaar gevangenis­straf en foltering als gevolg, zegt ze.

‘Mijn vader belichaamt het pure kwaad.

Hij is verantwoor­delijk voor de dood van zoveel mensen’

LATIFA ALMAKTOUM Dochter van de sjeik

 ??  ?? geënterd door vijf marinesche­pen.
geënterd door vijf marinesche­pen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium