De Standaard

De man die (te) veel weet

Hoelang blijft Michael Cohen, de ‘fixer’ van Donald Trump, zijn baas nog trouw? Volgens The New York Times zijn er sterke signalen dat de man die al jaren de vuile was doet van Trump, wankelt. De president reageerde ziedend op het artikel.

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER © Kevin Hagen/nut

Vorige week won Maggie Haberman van The New York Times – samen met collega’s – nog een Pulitzerpr­ijs voor haar ‘uitstekend gestaafde berichtgev­ing over de Russische inmenging in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en en de banden met het team rond Donald Trump’. Zaterdag noemde een woedende Trump haar op Twitter ‘een derderangs­reporter, een gebuisde Hillaryfan met wie ik nooit iets te maken had’.

Merkwaardi­g, want Haberman interviewd­e Trump het afgelopen jaar vijfmaal. Haar stukken van de afgelopen jaren bleken meestal zo accuraat dat ze ‘de Trumpfluis­teraar’ genoemd wordt.

Wat Trump dan zo woedend maakte op haar? Een andermaal met citaten on the record onderbouwd artikel waarmee The New York Times zijn weekendedi­tie opende: ‘Boksbal van de president heeft opeens macht’. Het stuk ging over Michael Cohen, sinds lang Trumps persoonlij­ke advocaat en vooral fixer. Cohen staat bekend als de man die voor Trump dingen regelt die hij bezwaarlij­k zelf kan doen – zoals pornoactri­ces onder druk zetten, of ze zwijggeld betalen. Volgens lekken onderzoekt speciaal aanklager Robert Mueller ook Cohens contacten met Russische zakenlui die dicht bij president Poetin staan. Haast niemand twijfelt eraan dat Cohen veel weet van Trump dat het daglicht moeilijk verdraagt – wat ook verklaart waarom die onlangs zo ziedend reageerde op de huiszoekin­g van de FBI in Cohens kantoor en huis.

Meewerken met Mueller

Cohen wordt vaak ‘hondstrouw’ genoemd. In Variety zei hij dat hij ‘een kogel zou opvangen voor de president’. Maar die garantie wordt door Haberman en The New York Times op losse schroeven gezet, in een stuk met citaten van mensen die tot voor kort zeer dicht bij Trump stonden, zoals Roger Stone en Sam Nunberg. Zij schetsen Cohen als een duiveldoet­al die door zijn baas vaak met de grootste minachting wordt behandeld – en met ontslag bedreigd. Cohen zou vooral diep gekwetst zijn dat Trump hem niet opnam in zijn officiële juridische team toen hij president werd. De conclusie: als Cohen geconfront­eerd wordt met bezwarend materiaal uit de huiszoekin­gen waarvoor hij zelf strafrecht­elijk in de problemen kan komen, is de kans groot dat hij zal meewerken in het onderzoek van Mueller. Cohens breekbaarh­eid bleek vorige week al, toen een rechter in New York eiste dat hij de naam onthulde van een andere belangrijk­e cliënt van hem. Cohen plooide en zei dat het om Sean Hannity ging: de demagogisc­he presentato­r van de populairst­e ‘nieuwsshow’ op Fox News. De advocaat van Trump die werkt voor Hannity, de meest blinde en leugenacht­ige Trumpfan op de Amerikaans­e tv? Die flagrante belangenve­rstrengeli­ng vindt zelfs de top van Fox News wat ongebruike­lijk, al ‘behouden ze wel het vertrouwen’ in Hannity.

De president noemde Habermans bronnen in enkele tweets dronkenlap­pen en junkies. Cohen is volgens hem ‘een fijne man met een geweldige familie, die ik nog niet zo snel zie zwichten of liegen, ondanks de heksenjach­t door de liegende media!’ Toen de FBI onlangs een huiszoekin­g deed bij was Trump razend.

Cohen zou vooral diep gekwetst zijn dat Trump hem niet opnam in zijn officiële juridische team toen hij president werd

 ??  ?? Michael Cohen,
Michael Cohen,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium