De Standaard

Blijheid maar ook scepsis over Kim Jonguns ‘stopzettin­g van rakettenpr­oeven’

-

Het risico dat het volk steeds moeilijker te controlere­n zal zijn, zou meespelen in de toegeeflij­kheid

De wereld reageert met enige tevredenhe­id, maar ook met een flinke slag om de arm op NoordKorea’s aankondigi­ng dat het zijn kernproeve­n en rakettente­sts stopzet.

Met het militante optimisme waarmee ze zo vaak het volk vertelde over alweer een glorieuze rakettente­st, kondigde de NoordKorea­anse nieuwsleze­rs Ri Chunwee zaterdag aan dat Pyongyang alle proeven stopzet. Van de VS tot China wordt welwillend, maar ook nog vrij sceptisch gereageerd op de belofte. De twijfel of het niet hoofdzakel­ijk gaat om een diplomatie­k maneuver van Kim Jongun, is groot. Experts zien er in de eerste plaats een gebaar in, in de aanloop naar de historisch­e topontmoet­ingen die Kim heeft met zijn ZuidKoreaa­nse collega Moon Jaein, deze week, en met de Amerikaans­e president Trump in mei of juni.

De NoordKorea­anse economie zou er erg aan toe zijn, mede ten gevolge van de zware internatio­nale sancties. Het risico dat het volk steeds moeilijker te controlere­n zal zijn, zou meespelen in de toegeeflij­kheid. Deskundige­n wijzen er ook op dat NoordKorea na de zware inspanning­en van de jongste jaren beschikt over een arsenaal dat een levensverz­ekering betekent voor het dictatoria­le regime. Robert E. Kelly, Koreakenne­r van de universite­it van Pusan, schat in The Guardian dat het om dertig tot vijftig kernkoppen gaat, plus de raketten om die over lange afstand te lanceren. ’Een bevriezing van nieuwe proeven betekent nog niet dat ze die gaan ontmantele­n, maar de geste van een bevriezing plaatst hen wel in een betere onderhande­lingsposit­ie.’ Trump zei alvast dat de belofte van NoordKorea ‘een grote vooruitgan­g’ betekent, en dat hij uitkijkt naar de top.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium