De Standaard

Is de economisch­e lente alweer voorbij?

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De wereldecon­omie bloeide in 2017, en de Europese deed haar best om nog wat feller te schitteren. De eurozone groeide met 2,5 procent, het beste resultaat in een decennium. Vooral in de tweede helft van het jaar stonden alle indicatore­n op groen.

Maar we zijn nauwelijks vier maanden in 2018 en het enthousias­me is alweer getemperd. In Duitsland, de motor van de eurozone, viel de industriël­e productie en de export onverwacht, en onverwacht hard, terug. De sentiments­indicatore­n duiken overal ter wereld, maar zeker in Europa, naar beneden.

Daarom wordt extra uitgekeken naar de inkopersin­dexen van Duitsland en de eurozone die vandaag bekendgema­akt worden. Morgen is het de beurt aan het ondernemer­svertrouwe­n in Frankrijk, Italië en Duitsland.

Die indicatore­n zullen duidelijk maken of de tegenwind tijdelijk was dan wel blijft duren. Want er kunnen wel verzachten­de omstandigh­eden ingeroepen worden voor de terugval: een koude winter, een grote griepepide­mie en stakingen in de Duitse metaalindu­strie – al is daar ondertusse­n een akkoord bereikt.

Voorlopig gaan de meeste waarnemers er niet van uit dat de groei pijlsnel zal zakken. In een bevraging van persagents­chap Bloomberg stellen ze hun groeiverwa­chtingen bij van 2,4 naar 2,3 procent. Het IMF verhoogde zijn prognose zelfs lichtjes.

De sentiments­indicatore­n duiken overal ter wereld, maar zeker in Europa, naar beneden

Mario Draghi waarschuwd­e vrijdag wel dat de groeicyclu­s van de eurozone ‘zijn piek bereikt kan hebben’. Hij ziet de groei wel aanhouden. Volgens de ECBvoorzit­ter zijn de neerwaarts­e risico’s vooral te wijten aan wereldwijd­e factoren, waaronder protection­isme.

Draghi lijkt zich zeker niet te haasten met het verder afbouwen van het soepele monetaire beleid (QE). Maar Jens Weidmann, de gouverneur van de Bundesbank en een koele minnaar van QE, wil dat de ECB snel duidelijk maakt wanneer met de praktijk gestopt wordt. ‘Wat we zeker niet zien, is een economisch­e kentering’, zei hij. Versta: de economisch­e resultaten zijn niet zo slecht dat we niet zouden kunnen stoppen met geld bij te drukken.

Dat protection­isme de afbouw van QE zou vertragen, kan verbazing opwekken. De stijgende invoertari­even doen de prijzen immers oplopen. En als er minder handel gedreven wordt, moet er meer lokaal geproducee­rd worden, wat doorgaans duurder is. Dat creëert dus inflatie, waar de eurozone te weinig van heeft. Het is precies omdat de inflatie zo laag blijft hangen, dat de ECB een soepel monetair beleid voert.

Maar die effecten van protection­isme komen pas op lange termijn. Op korte termijn weegt vooral de dalende groei door, wat zich vertaalt in nog lagere prijsstijg­ingen.

Op woensdag en donderdag moet de ECB beslissen of ze de rentevoete­n en QE zullen aanpassen. Maar haast niemand verwacht een beslissing, precies omdat het nog vroeg dat is om te weten welke kant de economie uitgaat. Een zwaluw maakt de lente niet. Maar met één briesje is ze ook nog niet voorbij.

 ??  ?? Economisch sentiment in Duitsland
Economisch sentiment in Duitsland
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium