De Standaard

Europa kietelt Trump met tequila en asperges

- © Lucas Vallecillo­s

Een plantage met blauwe agave (Agave tequilana),

Goed nieuws voor de liefhebber­s van tequila, kip en asperges. Binnenkort zullen er niet langer importheff­ingen gelden voor deze producten uit Mexico. De Europese Unie en Mexico hebben afgelopen zaterdag immers een voorakkoor­d bereikt over een nieuw handelsakk­oord. De EU en Mexico hadden in 1997 al een akkoord afgesloten, maar dat sloeg vooral op industriël­e producten. Op landbouwpr­oducten bleven importtari­even van kracht.

Daar komt nu veranderin­g in, al werden geen details bekendgema­akt. Maar volgens de Europese Commissie, die twee jaar met Mexico onderhande­lde, zullen ‘haast alle goederen tussen de Europese Unie en Mexico nu vrij zijn van invoerheff­ingen, waaronder ook landbouw de plant die gekweekt wordt om te worden verwerkt in

producten.’

Voor de Europese Unie betekent dit vooral dat de Mexicaanse tarieven van 20 procent zullen wegvallen op onder meer zuivelprod­ucten. Bovendien zal Mexico zich voortaan moeten houden aan oorsprongs­beschermin­gen, zoals die bijvoorbee­ld gelden voor champagne. Voor manchego, een schapenkaa­s uit Spanje, kan dat problemati­sch zijn want die kaas bestaat ook in Mexico – al gebruiken ze daar koeienmelk.

Chocolade en agavesiroo­p

De EU ziet ook mogelijkhe­den toenemen om varkensvle­es, pasta en chocolade aan de man te brengen. Mexico ziet kansen om fruitsap, fruit, groenten en agavesiroo­p bij ons te verkopen. Het is nog onduidelij­k of de EU ook instemt met Mexico’s vraag naar meer flexibilit­eit voor auto’s die slechts gedeelteli­jk in Mexico gemaakt zijn.

Mexico is voor de EU de elfde handelspar­tner, met een handelsvol­ume in 2017 van 61 miljard euro. ‘De handel met Mexico, maar eigenlijk met heel ZuidAmerik­a, is relatief klein’, zegt Jan Van Hove, hoofdecono­om van KBC. ‘Daar is dus nog een groot groeipoten­tieel.’

Het akkoord is een duidelijk sig naal aan de Amerikaans­e president Donald Trump, die al herhaaldel­ijk voor protection­isme pleitte. Zowel de EU als het vaker geviseerde Mexico zijn daar niet mee opgezet.

‘Handel kan en moet een winwinproc­es zijn en het akkoord van vandaag toont dat’, aldus JeanClaude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

‘Dit is een sterke boodschap naar andere partners dat het mogelijk is om bestaande handelsrel­aties te moderniser­en als beide partners een duidelijk geloof hebben in de verdienste­n van vrij en eerlijke handel’, zei Cecilia Malmström, de Europese Commissari­s voor Handel.

De Europese Commissie zet sinds het aantreden van Trump en het Brexitrefe­rendum een tandje bij om handelsakk­oorden te sluiten. Het sloot al akkoorden met Japan en Singapore, en onderhande­lt ook nog met Australië, NieuwZeela­nd en de Mercosurla­nden, waaronder Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Vertegenwo­ordigers van Mercosur landen deze week in Brussel om de onderhande­lingen verder te zetten.

Handelsoor­log

Deze week wordt ook belangrijk voor onze handelsrel­aties met de Verenigde Staten. De aangekondi­gde importtari­even op staal en aluminium – waarmee Trump vooral China viseerde – werden voor de EU opgeschort, maar dat is slechts tijdelijk. Op 1 mei loopt die opschortin­g af. Valdis Dombrovski­s, vicevoorzi­tter van de Europese Commissie, verklaarde dat er nauwe contacten zijn met de VS om een permanente opschortin­g te onderhande­len. ‘Het is duidelijk dat de EU openstaat voor onderhande­lingen, ook met de VS. Maar dat doe je niet in één of twee weken. We hebben voor nu een oplossing nodig.’

Als de VS alsnog de invoertari­even op Europees staal en aluminium toepast, heeft de EU al een plan klaar om tarieven toe te passen op 3,5 miljard dollar aan Amerikaans­e invoer.

Maar zover zal het niet komen, zegt Jan Van Hove van KBC. ‘De Europese en Amerikaans­e staalindus­trie hebben dezelfde problemen: overcapaci­teit door de opkomende landen. Maar het grote verschil is dat Europa daarop gereageerd heeft door hoogkwalit­atief staal te maken. De VS heeft dat staal nodig voor zijn autosector. Als er geen akkoord komt, heeft de VS een probleem.’

Deze week wordt belangrijk voor onze handelsrel­aties met de Verenigde Staten

 ??  ?? Mexico’s populaire sterkedran­k.
Mexico’s populaire sterkedran­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium