De Standaard

Charleroi weet eindelijk weer wat winnen is

AA Gent verdiende beter, maar stuitte gisteren op een efficiënt Charleroi, dat zijn eerste zege sinds 19 januari pakte. De Buffalo’s pakken zo 1 op 9.

- FRANK BUYSE

CHARLEROI I Neen, Yves Vanderhaeg­he zal niet opgesprong­en hebben bij de goal van Cop, een dik halfuur voor de aftrap in Charleroi. Daarmee verwees Standard AA Gent naar de vierde plaats. Het wordt drummen voor de tweede plaats, met Standard dat nu helemaal meespeelt voor dat Champions Leaguetick­et en Genk dat zich opdringt.

Maar met winst op Mambourg nestelden de Buffalo’s zich wel weer op de tweede plaats. Daarvoor had Yves Vanderhaeg­he danig de ploeg omgegooid. Simon was ziek in Gent gebleven, op de linkerflan­k nam Chakvetadz­e zijn plaats in, Yaremchuk verdrong Janga in de spits. Van de vierkant draaiende driehoek op het middenveld bleef alleen Verstraete over, Andrijasev­ic en Kubo kwamen in.

Charleroi op de loer

Veel offensieve mankracht dus, een keuze ook voor techniek tegen het (doorgaans) vooral fysieke Charleroi. Dat evenzeer moést: na de winterstop 10 op 39, al 12 matchen niet meer gewonnenl. Des Tripes et du Sang verwoordde­n de fans op een spandoek: lef en bloed. Mazzu gokte met zes wissels en topscorers Rezaei en Benavente op de bank, Pollet en Bedia speelden.

Twee gemotiveer­de en zegedrifti­ge teams, het zou een intens en interessan­t treffen worden. Gent, ook door de frisse intelligen­tie van Kubo tussen de lijnen en de versnellin­gen van Kubo stukken beter voetballen­d dan vorige twee matchen, nam snel de match in handen een knappe beweging van Kubo eindigde evenwel op de binnenkant van de paal. En even later moest N’Ganga een bal van Kalu op de lijn keren, daar kon Charleroi alleen een zware volley van Pollet tegenover stellen.

Maar het waren wél de Zebra’s die eerst scoorden. Na Gents balverlies vond de wegsnellen­de Bedia de centraal vrij instormend­e Fall, losgelaten door Asare en de Senegalees maakte koel af (10).

Het antwoord van Gent volgde meteen: de bedrijvige Andrijasev­ic speelde knap Yaremchuk vrij maar de Oekraïner stuitte op Penneteau. Het sein voor nog meer overwicht voor de bezoekers maar Charleroi kroop terug, weer ouderwets rekenend op een snelle omschakeli­ng.

Het wordt drummen voor de tweede plaats

Match in brand

En dat ging zo nog even door na de rust, met een eerste kans voor Kubo. Maar kort daarna, in volle Gentse overwicht, sloeg Charleroi weer koud toe. Na balverlies van Andrijasev­ic stuurde Ilaimahari­tra met een perfecte bal Pollet weg en de exspits van Gent maakte het koel af, het was van de tweede speeldag geleden dat die nog had gescoord.

Gent van slag en coach Vanderhaeg­he bracht meteen Dejaeghere in de plaats van de zwakke Kalu. De ingreep loonde meteen toen Dessoleil ongelukkig een inzenden van Dejaegere over Penneteau tegen de paal devieerde en Kubo de rebound afmaakte (12). Heel Charleroi had buitenspel gezien maar Van Driessche gaf geen krimp. En deed dat ook niet toen heel Mambourg schreeuwde om een tweede gele kaart voor een charge van Asare op Marinos. De match stond nu wel helemaal in brand. Gent rook bloed en duwde door. Maar het vond geen openingen in de ook weer ouderwetse defensieve organisati­e, alleen Chakvetadz­e kon nog even dreigen met een schot. De verwoed knokkende Buffalo’s hadden beter verdiend, maar het bleef 21. Gent staat na een 1 op 9 al op de vierde plaats. Vanderhaeg­he wist wel waarom hij niet blij kon zijn met die laatste minuut in BruggeStan­dard. Met twee thuismatch­en tegen Standard en Charleroi staat Gent voor het moment van de waarheid. Slechts vier punten liggen nu tussen de nummers twee en zes, dat wordt een helse strijd.

 ?? © belga ?? Pollet juicht: Charleroi klopt Gent en wint eindelijk nog eens.
© belga Pollet juicht: Charleroi klopt Gent en wint eindelijk nog eens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium