De Standaard

‘De schuld van Van Holsbeeck’

- JÜRGEN GERIL

Het is exact twintig jaar geleden dat Anderlecht nog eens buiten de top drie eindigde, maar met 6 op 15 in Playoff 1 zou dat nog eens kunnen gebeuren. Paarswit weet al naar welke zondebok het kan wijzen: Herman Van Holsbeeck.

Jupiler Pro League, Playoff 1

Na het 2–1verlies op Genk tweette Anderlecht­voorzitter Marc Coucke. ‘Verdiende zege. Felicitati­es voor KRC Genk. Dit is exact wat we vreesden op 31 januari om 24 uur. Maar met onze middelen gaan we alles geven in de laatste vijf wedstrijde­n.’

Een sneer naar Herman Van Holsbeeck: de ontslagen manager heeft gefaald tijdens de wintermerc­ato, waardoor de kern te smal is en er te weinig kwaliteit is.

Coucke heeft natuurlijk een punt. Voor Liverpoolh­uurling Lazar Markovic duurt een match beter niet langer dan een halfuurtje. Na een korte opflakkeri­ng was Teodorczyk opnieuw nergens op Standard en in Genk. En de blessures van enkele topspelers kunnen niet worden opgevangen.

Vraag is of dit allemaal de schuld is van Van Holsbeeck? De manager voelde zich in januari echt machteloos, maar daar hechtte Coucke weinig geloof aan. De nieuwe baas beweerde dat er met wat creativite­it vijf Mitrovic’en konden worden gehuurd in de winter. Aleksandar Mitrovic, de aanvaller die Van Holsbeeck op 31 januari toch nog tevergeefs probeerde te halen, zit nu bij Fulham aan 12 goals en een assist in 15 matchen. Cijfers die Teodorczyk niet kan voorleggen. We zien Coucke en Van Holsbeeck dus niet snel elkaars hand nog eens schudden. Wat is de waarheid? Die discussie zal blijven.

Geen Europees voetbal?

Maar ondertusse­n is Anderlecht met 6 op 15 wel aan zijn op één na slechtste Playoff 1 ooit bezig. Alleen in 20122013 begonnen de Brusselaar­s nog slechter met 5 op 15. De strijd met Gent, Standard en zelfs Genk om de tweede plaats wordt nog hels. Voor je het weet eindig je plots vierde of vijfde in het klassement en moet je Europese barrages spelen tegen de winnaar van Playoff 2. Terwijl Anderlecht al 55 jaar op rij Europees speelt.

Zelfs trainer Hein Vanhaezebr­ouck zette Van Holsbeeck een beetje in de wind. Al viseerde hij eerder de overname door Coucke in het algemeen. ‘Het is een heel speciaal jaar en dit was waarvoor ik vreesde: het wordt knokken om de tweede plaats. Standard en Genk deden in januari wél belangrijk­e transfers. Wij niet. Wij hadden ook plannen om vijf of zes versterkin­gen te halen, maar dat ging niet. Daardoor kunnen we nu moeilijk spelers missen. Bij ons zit er momenteel veel kwaliteit in de fitnesszaa­l en van die langdurig geblesseer­den gaan we er niet veel snel terugzien. Ik mis présence in mijn ploeg.’ En het wordt er niet beter op nu Kums sukkelt met een dijblessur­e, Teodorczyk geschorst is en Markovic blijft harken.

CLmiljoene­n

Voorzitter Coucke benadrukte wel dat Anderlecht alles moet doen om bij de eerste twee te eindigen en een ticket voor de Champions League te pakken. Die miljoenen kunnen goed worden gebruikt om een nieuw team uit te bouwen.

In de ogen van het nieuwe bestuur moet het (wan)beleid van Van Holsbeeck echt worden rechtgezet. Door zijn sneer op twitter legt Coucke zijn eigen ploeg extra druk op, maar dat doet hij graag. Toch mogen de zomertrans­fers van Anderlecht er straks niet naast zitten.

‘Standard en Genk deden in januari wél belangrijk­e transfers. Wij niet’

HEIN VANHAEZEBR­OUCK Coach Anderlecht

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium