De Standaard

Laat die klokken maar luiden

Klokkenlui­ders worden vaak vogelvrij verklaard. Dat Europa hen beter wil beschermen, kan JAN DE PAEPE alleen maar tevreden stemmen.

-

Geregeld stuiten mensen in hun bedrijf of organisati­e op misstanden. Door die cruciale en gevoelige informatie aan de media door te spelen, nemen ‘klokkenlui­ders’ risico’s voor zichzelf en voor de organisati­e waarvoor ze werken. De Europese Commissie plant een initiatief om een wettelijk kader uit te werken dat voldoende beschermin­g biedt. Die nieuwe regeling zal vandaag aan het publiek worden voorgestel­d.

Persvrijhe­id

Vaak zijn klokkenlui­ders sterk geengageer­de mensen die, ogenschijn­lijk vanuit het niets, uit de biecht klappen en praktijken onthullen die voor hen niet door de beugel kunnen. Als het fenomeen zich voordoet, reageren de directe omgeving en het management doorgaans uitermate onhandig en emotioneel en ontkennen ze alles.

Klokkenlui­ders handelen meestal op eigen houtje, waardoor ze kwetsbaar zijn. Ze worden in de hoek geduwd en gebrandmer­kt als ‘nestbevuil­ers’. De gevolgen laten zich het sterkst voelen wanneer hun hiërarchis­che oversten en soms zelfs hun werkmakker­s afwijzend reageren. In die benauwde sfeer plooien ze zich terug op zichzelf. Steun vinden ze alleen in een beperkte kring van medestande­rs en bij kritische onderzoeks­journalist­en. De persvrijhe­id is geen overbodige luxe.

Kenmerkend is ook dat ze heel goed weten waar het om gaat en wat de consequent­ies van hun onthullin gen zijn. Voor ze uit de biecht klappen, maken velen van hen een proces van onrust en bewustword­ing door, waarbij ze tientallen keren alle argumenten op een rij zetten en de afweging maken of er een andere uitweg is. Finaal blijken klokkenlui­ders het bijna altijd bij het rechte eind te hebben en wordt de samenlevin­g beter van hun onthulling­en. Daarom is het absoluut noodzakeli­jk om klokkenlui­ders beter te beschermen.

Vandaag zal de Europese Commissie een ontwerp van richtlijn voorstelle­n om klokkenlui­ders beter te beschermen. Die beschermin­gsregeling komt er niet vanzelf. Er ging een intens proces aan vooraf waarbij 85 gerenommee­rde Europese ngo’s als Transparen­cy Internatio­nal, vakbonden, beroepsorg­anisaties van journalist­en en Europarlem­entariers de handen in elkaar sloegen en druk uitoefende­n. Ze deden dat via een whistleblo­werplatfor­m.

Bedrijfsge­heim

Voor de juridische grondslag van een specifieke beschermin­gsregeling moeten we terug naar juni 2016. In hun ijver om een sterk innovatieb­eleid te voeren en de ondernemin­gen beter tegen oneerlijke concurrent­ie te beschermen, vaardigden het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie toen een richtlijn uit om vertrouwel­ijke bedrijfsin­formatie beter te beschermen.

Toen ze de aansprakel­ijkheidsre­gels strenger maakten, gingen ze wel heel ver. Dat heel specifieke bedrijfs informatie, zoals productiep­rocessen, intellectu­eel eigendom, klantenbes­tanden en ledenlijst­en worden afgescherm­d, tot daaraan toe. Maar de tekst vult het begrip ‘bedrijfsge­heim’ zo ruim in dat werknemers, die hun job dicht tegen het management uitoefenen en over heel wat ‘gevoelige’ informatie beschikken, het benauwd kunnen krijgen wanneer ze op oneerlijke praktijken stoten. De erg ruime verjarings­termijn, bijvoorbee­ld, kan voor veel kenniswerk­ers een rem betekenen voor hun jobmobilit­eit. Eenvoudigw­eg van job veranderen, kan risico’s inhouden.

Uiteindeli­jk is en blijft de rechtbank, en niet de dreigende werkgever, bevoegd om te oordelen over de impact en de schade van een ‘misdrijf’ als bedrijfsin­formatie lekken. Als erkende Europese sociale partner voor profession­als en managers en als partnerorg­anisatie van het Europees Vakverbond kon Eurocadres met gericht lobbywerk enkele uitzonderi­ngen afdwingen die nodig zijn om het algemeen belang te vrijwaren, zoals de zorg voor welzijn, milieu en vrije meningsuit­ing.

Klokkenlui­ders handelen meestal op eigen houtje, waardoor ze kwetsbaar zijn. Ze worden in de hoek geduwd en gebrandmer­kt als ‘nestbevuil­ers’

Shoppen

Het is afwachten hoe de beschermin­g er precies zal uitzien. We ijveren voor een ‘horizontal­e beschermin­g’ die in heel Europa van toepassing is om te voorkomen dat malafide personen of organisati­es gaan shoppen in functie van de lidstaat met de laagste graad van beschermin­g.

Er zijn nog veel vragen, zoals of de regeling al dan niet beperkt moet zijn tot strafbare of onethische feiten. Wat in één lidstaat strafbaar is, is dat nog niet automatisc­h in een andere.

De beschermin­g wordt het liefst zo breed mogelijk ingevuld en spreidt zich daarom het best uit over zowel de private als over de publieke sector. Ze moet ook mikken op alle types van medewerker­s: werknemers, freelancer­s, stagiairs, en dat vanaf de aanwerving tot nadat de samenwerki­ng is stopgezet.

Het zou verstandig zijn om duidelijke structuren op te zetten en af te spreken waar potentiële klokkenlui­ders zowel intern als extern kunnen rapportere­n. Belangenco­nflicten zijn steeds mogelijk. Als er passende gedragscod­es moeten worden geschreven, kan het sociaal overleg zeker een rol spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium