De Standaard

HET RAD VAN FORTUIN IS TERUG

- NIALL FERGUSON Niall Ferguson is hoogleraar aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

Ik ben niet nerveus van aard en heb van mijn ouders een redelijk stabiele geestelijk­e gezondheid geërfd. Maar vorige week heb ik een niet te beheersen paniekaanv­al gekregen. Die werd uitgelokt door enkele ongecensur­eerde emails die ik zonder er acht op te slaan doorgestuu­rd had naar onbedoelde bestemmeli­ngen. Mijn vrouw, die taaier is dan ik, heeft ze gelezen en moest erom lachen. Maar ik reageerde zo heftig dat ik wel moest nadenken over de dieperligg­ende oorzaak.

Sinds in oktober The square and the tower – mijn boek over netwerken door de eeuwen heen – gepublicee­rd is, heb ik er bijna ononderbro­ken promotie voor gemaakt, en daardoor liep ik voortduren­d in de kijker. Om de andere dag moet ik voor een publiek gaan staan, de inhoud van het boek samenvatte­n en vragen beantwoord­en. Uiteraard heb ik dat al eerder meegemaakt. Maar toen ik boeken begon te publiceren (meer dan twintig jaar geleden), bestond er nog geen Amazon of Facebook of Twitter of Youtube.

In de goede oude tijd moest je leren leven met een beperkt aantal recensies van je boek, waarvan er misschien vijf echt toe deden. Tegenwoord­ig komt er geen einde aan de feedback die je krijgt. Is je quotering op Amazon gestegen? Is je aantal volgers of abonnees toegenomen? Hoeveel likes heeft je laatste post opgeleverd? Dat is al erg genoeg. Maar het kwalijkste kenmerk van het internetti­jdperk is het boosaardig­e sfeertje waarvan elk onlineforu­m doordronge­n is.

Een centraal onderwerp in mijn boek is dat het internet, vooral sinds de komst van de sociale media, de politieke tegenstell­ingen op de spits heeft gedreven. Dat is voor een deel te verklaren door de menselijke aard: zelfs in kleine sociale netwerken hebben mensen de neiging zichzelf af te zonderen met gelijkgezi­nden. Maar het komt ook doordat de algoritmes waarop de netwerken gebouwd zijn, het aanmoedige­n om fake nieuws en extreme standpunte­n te posten.

Nadat ik over al die dingen geschreven had, zit ik er nu middenin. Ongewild word je verslaafd aan die vervloekte apps op je gsm en je laptop. Niet omdat je bevestigin­g zoekt, maar omdat je doodsbang bent voor een publieke vernederin­g. Eén enkele faux pas – één ondoordach­te opmerking die door een groepering van strijdlust­ige slachtoffe­rs als ‘aanstootge­vend’ wordt beschouwd – en de digitale meute komt achter je aan.

Mijn zenuwen liggen ook aan flarden omdat ik mijn boek moet promoten in een periode waarin de reputatie van een reeks vooraansta­ande mannen met een rotvaart verwoest wordt. Ik heb het niet alleen over de beroemdhed­en die onderuitge­haald worden door beschuldig­ingen van seksueel misbruik – dat zijn er in de VS alleen al meer dan zeventig. Het gaat hier om een meer algemene trend. De gemiddelde Britse ceo blijft maar 4,8 jaar in zijn topfunctie, de gemiddelde voetbalman­ager 1,2 jaar. Het is ook verontrust­end hoe kort politieke carrières tegenwoord­ig zijn. De regeringTr­ump is nog maar 15 maanden oud, maar er zijn al meer dan veertig mensen opgestapt en ontslagen. Om het met de onsterfeli­jke woorden van AC/DC te zeggen: ‘It’s a long way to the top if you wanna rock ’n’ roll.’ Maar de weg naar het dieptepunt is tegenwoord­ig heel snel afgelegd.

Je zou kunnen zeggen dat het allemaal wijst op een hogere verantwoor­delijkheid. Maar toch is nog geen gerechtigh­eid geschied in enkele zaken. Sommige carrières werden beëindigd vanwege overtredin­gen die lang geleden gepleegd werden en geen inbreuk waren op de wet. Andere zaken worden onderzocht volgens het principe ‘schuldig tot het tegendeel bewezen is’.

Tijdens een slapeloze nacht begon ik me af te vragen of ik er nog in geloofde dat ik in een rechtvaard­ige wereld leefde. Ik ben in de jaren 60 en 70 opgegroeid in GrootBritt­annië. Ik ging ervan uit dat als ik goed studeerde, veel overuren maakte en me integer gedroeg, ik veel succes zou hebben. Pas toen ik het nog door de Sovjets beheerste OostEuropa bezocht, ontdekte ik maatschapp­ijen waar willekeuri­ge daden van onrechtvaa­rdigheid stelselmat­ig uitgevoerd werden tegenover personen zoals ik. Maar ik ben me er pas onlangs volledig bewust van geworden dat onrechtvaa­rdigheid ook kan bestaan in het Westen en dat ze niet alleen de traditione­le slachtoffe­rs onderaan op de sociale ladder te beurt valt, maar ook zelfvoldan­e meritocrat­en.

De schrijvers uit het oude Rome en de middeleeuw­en beseften dat het lot willekeuri­g is. Het rad van fortuin werd zo vaak als symbool gebruikt dat het in de tijd van Shakespear­e alleen nog inspiratie bood voor komedies. Vanaf de renaissanc­e begon de mens er steeds meer op te vertrouwen dat hij zijn lot zelf kon bepalen. Nu niet meer. De les die ik dit jaar al geleerd heb, is dat het rad van fortuin terug is. De blinde schikgodin vertoeft nu op het internet. En die grappige draaiende strandbal die Macgebruik­ers zien kort voor hun computer crasht, is het nieuwe rad. Kijk maar uit, want ze laat

niet alleen computers crashen.

Eén enkele faux pas en de digitale meute komt achter je aan

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium