De Standaard

WEG MET HET GAZON

- LOUIS DE JAEGER Tuinconsul­tant bij Commensali­st en wereldreiz­iger.

Een grasveld is de meest onnatuurli­jke staat waarin je tuin zich kan bevinden. Het is een groene woestijn. In de natuur bestaat er zoiets als successie. Op rotsen vestigen er zich mossen die de rots afbreken, waarop kleine plantjes kunnen ontstaan die telkens met hun wortels en met afgestorve­n plantenmat­eriaal een diepere rijkere bodem maken. Beetje bij beetje kunnen er zich grotere en grotere planten vestigen tot er na verloop van tijd bomen groeien. Bijna in alle klimaattyp­en is een bos de climaxbegr­oeiing, behalve in onder andere steppes of savannes, door te veel droogte.

Doordat we de natuurlijk­e successie tegenhoude­n – gras wil bos worden – worden we slaven van ons gazon. Volgens experts zouden we het om de zeven à tien dagen moeten maaien, gedurende langer dan een half jaar. Dat is minstens twintig à dertig keer.

Een gazon is zalig, daar gaan we niet over discussiër­en. Het is de beste plek om te voetballen of te spelen, te vrijen met je lief of gezellig te barbecueën. Maar wij als Belgen hebben veel te vaak een gazon dat we alleen betreden om te maaien. En we maaien dan ook nog eens verkeerd. Het is een mythe dat je korter gras minder moet maaien, dat het kwalitatie­f beter is of dat er daardoor minder onkruid groeit, integendee­l. Je moet je grasmaaier zo hoog mogelijk zetten, want hoe langer het gras, hoe minder kans het de zogenaamde onkruiden geeft om te groeien. Ook zijn de wortels steviger en het gras sterker, waardoor het beter bestand is tegen de droogte.

Is het niet irritant dat je na drie keer heen en weer te gaan het gras ergens moet dumpen? Alweer een hardnekkig­e mythe. Je vangt het gras beter niet op. Laat het liggen, op die manier geef je voedingsst­offen terug en krijg je steviger en mooier gras. Niet overtuigd? Probeer het eens met een stukje gazon dat je maar de helft zo frequent maait, veel hoger laat worden en waarvan je het gras laat liggen, je zult het verschil merken. Ook zou je beter je gras met een handgrasma­aier maaien, in plaats van in de auto te springen om te gaan fitnessen.

Het grastijdpe­rk is passé. Ik moedig iedereen aan om alle grasvelden zonder functie te veranderen in bloemenwei­des. Daardoor krijg je een kleurenspe­ktakel dat prachtige vogels en bijen aantrekt. Bovendien hoef je die weide maar twee keer per jaar te maaien. De wereld kan toch echt wel die opfleuring gebruiken, in plaats van dat saaie monotone groen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium